Fenomena Ombak Berbentuk Petak Yang Menggerunkan, Mampu Menterbalikkan Kapal

Mesti ramai antara kita yang suka melihat omb4k dilaut yang terbentang luas di muka Bumi ini bukan? Tidak dinafikan pem4ndangan dan bunyi ombak membadai pantai memang agak mengasyikkan dan menar1k.

Namun demikian, ombak juga boleh mendat4ngkan bahaya kepada kita terutama jika saiznya yang terlalu besar. Sel4in itu juga, ombak ada pelbagai jenis dan salah satunya adalah ombak yang b3rbentuk petak yang agak sukar untuk ditemui.

Ombak berbentuk petak ini diklasifik4sikan sebagai berbahaya dan berisiko tinggi dan oleh itu anda dinasih4tkan untuk mengelak daripada mandi di pantai ketika fenomena ini berlaku.

Bentuknya mungkin akan membu4tkan anda menjadi teruja kerana ianya sangat unik dan cantik untuk disaks1kan. Namun perlu diingatkan bahawa arus yang terdapat di bawah rupa omb4k yang unik ini adalah sangat ganas.

Ianya dikatakan sangat bah4ya kerana mampu untuk menterbalikkan kapal laut yang bersaiz besar.

Bagaimana ia mampu untuk m3nterbalikkan kapal besar? Seperti yang diketahui, kapal direka untuk menahan h3ntaman ombak daripada satu arah dan membelah ombak secara hadapan.

Namun begitu, jika ombak dat4ng daripada arah berlainan dalam masa yang sama seperti yang terjadi dalam fen0mena ombak berbentuk petak ini, kapal laut yang bersaiz besar bagaimana pvn mampu terbalik akibat daripada ombak ini.

Ombak berbentuk petak ini dik3nali sebagai “cross sea”. Fenomena ini terhasil apabila ombak tersebut bertemu dengan ombak yang datang daripada berlainan arah.

Secara lazimnya, ianya berlaku apabila angin yang meniup kencang dari satu arah bertembung dengan tiupan angin yang sama kencang dari arah yang bertentangan.

Fenomena ini kerap terjadi di salah sebuah kawasan yang terletak di perairan negara Perancis iaitu di kawasan Pulau Île de Ré.

VIDEO:

Fenomena ombak berbentuk petak atau segiempat ini mungkin jarang berlaku dan ditemui, namun jika ianya berlaku di tempat berhampiran anda, segera tinggalkan tempat tersebut dengan serta merta.

Sumber: Siakapkeli

About admin

Check Also

Buat lawak lucah ketika ‘live’, netizen jijik tengok perangai ‘bapak2 orang’

Tindakan beberapa individu yang membuat live di aplikasi TikTok sambil bergurau sesama sendiri menggunakan lawak …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *