Ingat Makhluk Aslng, Ikan Pelik Berkepala Lutsinar Bercahaya Ditemui Di Kedalaman Laut Kira-kira 609 Meter

Tular b4ru-baru ini mengenai penemuan seekor ikan aneh yang kelihatan seakan ‘makhlvk asing’ yang ditemui di kedalaman kira-kira 609.6 meter di Teluk Monter3y, California, Amerika Syarikat.

Berita m3ngenai penemuan ikan itu pantas menjadi tumpuan orang ramai kerana sifat ik4n berkenaan yang memiliki kepala lut sinar hingga membolehkan kita nampak b4hagian isi dalamannya dan ikan itu juga memiliki sepasang mata yang bercah4ya.

Ikan an3h itu berjaya dikesan dan dirakam oleh Institut Penyelidikan Akuarium Teluk M0nterey (MBARI) dengan menggunakan sebuah kenderaan kendalian jauh (ROV) d1 Teluk Monterey, California, Amerika Syarikat.4
Dis4ngka Makhluk Asing, Ikan Pelik Berkepala Luts1nar B3rcahaya Ditemui Di Ked4laman Laut Kira-kira 609 M3ter

“Kend3raan kendalian jarak javh MBARI Ventana dan Doc Ricketts telah mencatatkan lebih daripada 5,600 s3laman dan berjaya merakam lebih daripada 27,600 jam video, namun kami hanya m3nemui ikan ini sembilan kali,” ujar pihak MBARI.

Ikan itu mempunyai dua lekukan kec1l di belakang mulut dan ianya sebenanrya merupakan spesis ikan laut dalam y4ng dikenali sebagai ikan barreleye.

Ikan barreleye biasanya mempunyai p4njang lebih 15 sentimeter dan kedua-dua matanya berwarna hijau bercahaya d4n memandang ke atas bagi membolehkan ia mengesan kuantiti maksimum cahaya d4lam satu arah.

Oleh kerana ikan barreleye ini m3ndiami persekitaran kedalaman laut yang tidak mendapat cahaya matahari, ik4n ini mempunyai daya penglihatan yang sangat kuat kerana dipengaruhi ol3h persekitarannya.

VIDEO:

Mata ikan barreleye dipercayai mungkin telah membangunkan satu bentuk penapis cahaya yang membolehkannya mengabaikan cahaya matahari dan juga membolehkan ia melihat bioluminesensi ikan kecil serta obor-obor yang merupakan salah satu makanan kesukaannya.

Kredit: Sinar Harian, MBARI

About admin

Check Also

Budak Menangis ‘Histeria’ Tak Ada Internet Punya Pasal “ Tak Nak Ikut Keluarga Balik Ke Kampung”

Tak Ada Internet Punya Pasal, Budak Menangis ‘Hist3ria’ Tak Nak Ikut Keluarga Balik Kampung Tinggal …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!