“Makan Pakai Ch0pstik Ni Haram..” – Adam Corrie Ditegur Ketika ‘L1ve’ FB, Netizen Ini Teruk Dikec4m Ramai

Pelakon dan pendakwah Adam Corrie memang diken4li sebagai seorang yang gemar berkongsi aktiviti harian dan juga membuat ul4san makanan di Facebook rasmi miliknya.

Namun, ada s4tu perkongsian Adam di Facebook baru-baru ini telah membuatkan netizen ‘na1k h4ntu’ apabila ada individu yang memberi komen berbaur teguran mengatakan perbu4tan menjamah makanan menggunakan chopstik adalah haram di sisi agama Isl4m.

Kata individu 1tu, tindakan Adam membaca doa sebelum makan itu bagus namun diharamkan bag1 seorang muslim untuk menggunakan penyepit atau Chopstik.

Tidak hanya berd1am diri, Adam memberi komen balas mengatakan dia sudah merujuk banyak k4li dengan sutaz mengenai perkara itu dan ianya dibolehkan kerana ia hanya 4lat untuk makan sama seperti sudu dan garfu.

Jelas Adam lagi, p3nggunakan chopstik juga tiada kaitan dengan akidah, iman mahupun agama sep3rti yang diperkatakan individu itu.

Menjengah ke ruangan komen, ramai netizen agak ‘terkesima’ dengan teguran individu berkenaan
dan ada juga yang merasakan individu itu hanya bersikap sarkastik dan ingin bergurau.

Ni susah bila ingat Islam tv Melayu. Islam ni seluruh dunia ada. Dekat China umat Islam lagi, ramai, h4bis tu diorang makan guna apa?

Dalam pada itu, netizen tvrut berasa hairan tentang hukum menggunakan chopstik yang dikatakan h4ram itu kerana ianya hanyalah budaya yang diamalkan oleh masyarakat Cina sejak turun temurun.

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *