[VIDEO] Wanita PukuI Kucing BerkaIi-Kali Dengan Batang Penyapu Hingga Lembik Harus Segera Ditangkap

Putrajaya: Persatuan Haiwan Malaysia (Animal Malaysia) mem0hon pihak berkuasa segera mengambil tindakan terhadap individu yang memukul kvcing dengan kejam.

Presiden Animal Malaysia, Arie Dwi Andika berkata, pih4knya menerima aduan selepas rakaman video tular memaparkan seorang wanita m3mvkul seekor kuc1ng menggunakan kayu.

Menurutnya, menerusi video itu jelas kedengaran suara seorang individu yang berada di kawasan rumah menyarankan wanita terbabit memukul kuc1ng itu sehingga m4ti.

Katanya, perbuatan itu boleh dikategorikan sangat kej4m kerana terdapat pelbagai cara lain yang lebih bijak dalam menangani masalah itu seperti menanam pokok Coleus Canina atau menggunakan sembvran penghalau ha1wan (c4t repellent spray) yang selamat digunakan kepada ha1wan.

“An1mal Malaysia dan Persatuan Haiwan Terbiar Malaysia (SAFM) kecewa dengan tindakan individu tidak bertanggungjawab dan berharap kes ini mendapat tindakan dari pihak berkuasa,” katanya ketika dihubungi.

Sekiranya terdapat mana-mana haiwan yang mengancam keselamatan diri manusia. perlakuan melindungi diri hendaklah tidak berlebihan menggambarkan niat membenci ha1wan tersebut hingga tindakan melindungi diri menjadi tindakan menzalimi dan menaniaya ha1wan yang akhirnya pelaku bakal berdepan tindakan undang-undang berkaitan kezaliman ha1wan.

SUMBER: Ondeondepetang

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *