Ingin Hasilkan Tenaga Tanpa Batas, Lubang Paling Dalam Hingga Kerak Bumi Bakal Digerudi. Dan Ini Jawapannya

Sebuah syarikat tenaga yang dikenali seb4gai Quaise berhasrat memulakan usaha yang belum pernah dilakukan mana-mana pih4k sebelum ini, iaitu menggerudi lubang paling dalam hingga kerak bum1.

Menurut MashableSE Asia, projek penggervdian ini dirancang untuk mendapatkan sumber tenaga tanpa batas dari bebatuan ge0terma yang tertimbus jauh di dalam kerak bumi.

Setakat 1ni, rekod lubang paling dalam yang pernah digerudi adalah kira-kira 12.3 kil0meter, namun ia masih tidak mampu mencapai tahap di mana haba dari dalam lap1san bumi boleh dimanfaatkan secara meluas.

Guna ‘gyr0tron’ untuk gali kerak bumi dalam masa singkat
Namun beg1tu, syarikat Quaise percaya bahawa lapisan bumi boleh digali lebih dalam deng4n menggabungkan kaedah penggerudian terkini dengan kebolehan alat penjana ku4sa megawatt yang dikenali sebagai gyrotron.

Gyrotron mervpakan sebuah alat yang diinspirasikan dari pelakuran nuklear dan mampu menjana gel0mbang elektromagnet dalam spektrum gelombang milimeter.

Dalam bahasa mudah, gyr0tron secara teorinya mampu membakar bebatuan yang sering menghalang proses penggerudian sebelumnya kerana sangat sukar dipecahkan.

Quaise menjangka, gyrotron mampu menggerudi sedalam 20 kilometer dalam masa beberapa bulan sahaja untuk sampai ke posisi bebatuan geoterma yang mencatatkan suhu setinggi 500 darjah Celcius.

Dengan jumlah haba setinggi ini, tenaga yang dihasilkan mampu mengubah cecair yang dipam ke dalam bentuk seakan-akan wap superkritikal.

Wap superkritikal mempunyai kelikatan gas yang rendah dan ketumpatan cecair yang tinggi Bentuk wap seperti ini dikatakan sesuai untuk menjana tenaga elektrik apabila disalurkan ke bahagian turbin dan penjana.

Dijangka bermula dua tahun lagi
Sementara itu, Agensi Tenaga Antarabangsa (IEA) menganggarkan penggunaan kuasa geoterma akan berkembang pada kadar 13 peratus setahun untuk mencapai peratusan sifar menjelang tahun 2050.

Quaise dikatakan telah berjaya mengumpul dana sebanyak US$63 juta (RM 264 juta) untuk memulakan projek tersebut dan dijangka memulakan projek menggali lubang paling dalam hingga kerak bumi dalam tempoh dua tahun lagi.

Syarikat tenaga berkenaan memperkirakan sistem geoterma tanpa batas tersebut befungsi sepenuhnya pada tahun 2026. Quaise juga berharap sistem baharu ini bakal mengambil alih dan mengubah stesen jana kuasa bahan api arang batu kepada unit berkuasa wap dalam tempoh enam tahun lagi.

Sumber: MashableSE Asia

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *