Butiran Mengenai Pengeluaran Khas KWSP Akan Diumumkan Dalam Waktu Terdekat – Menteri Kewangan

Butiran mengenai pengeluaran khas simp4na persaraan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sehingga RM10,000 yang d1umumkan Perdana Menteri, Datuk Ismail Sabri Yaakob hari ini akan dieprinc1kan oleh KWSP dlaam masa terdekat.

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz dalam satu kenyataan memaklumkan bahawa KWSP jvga akan mengumumkan langkah-langkah yang perlu bagi menangani isu dana pers4raan ahlinya yang telah berkurangan.

Perdana Menteri dalam satu sidang m3dia khas hari ini berkata, kerajaan membenarkan pengeluaran khas carvman KWSP itu bagi meringankan beban Keluarga Malaysia yang masih terkesan susvlan pandemik Covid-19.

Ismail Sabri berkata, walaupun k3putusan itu sukar dibuat kerana membabitkan simpanan hari tua rakyat, namun p3ngeluaran khas itu adalah jalan tengah dalam mengimbangi antara kep3rluan mendesak hari ini dan simpanan masa hadapan.

Beliau bagaimanapun merayu kep4da pencarum supaya mengekalkan simpanan mereka kecuali keadaan benar-benar mend3sak dan berharap mereka membuat pertimbangan sewajarnya sebelum melakukan peng3luaran.

Kerajaan sebelum ini membenarkan p3ngeluaran caruman KWSP melalui tiga skim iaitu i-Lestari, i-Sinar dan i-Citra berjumlah RM101 bilion, membabitkan 7.34 juta pencarum sejak pandemik itu m3landa negara dua tahun lepas.

Tiga program pengeluaran khas KWSP 1tu adalah pengeluaran prapersaraan yang diperkenal sebagai langkah sement4ra bagi membantu kelangsungan hidup ahli dalam menempuh impak pandemik Cov1d-19 semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)

Sumber: Bernama

About admin

Check Also

Budak Menangis ‘Histeria’ Tak Ada Internet Punya Pasal “ Tak Nak Ikut Keluarga Balik Ke Kampung”

Tak Ada Internet Punya Pasal, Budak Menangis ‘Hist3ria’ Tak Nak Ikut Keluarga Balik Kampung Tinggal …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!