Lelaki Ditahan Bersembunyi Dalam Kotak, Cuba Lari Dari Ukraine Selepas Zelensky Arahkan Semua Lelaki Pertahankan Negara Dari Rusia

Lelaki warga Ukraine cuba melarikan diri d3ngan bersembunyi dalam kotak, selepas Zelensky arahkan semua lelaki pert4hankan negara dari serangan Rusia

Seorang lelaki Ukraine telah ditahan ker4na cuba melarikan diri dari negaranya dengan bersembunyi di dalam kot4k pakaian bayi, selepas Presiden Volodymyr Zelensky mengumumkan semua warg4negara lelaki harus tampil berjuang mempertahankan negara daripada dit4wan Rvsia.

Gambar menunjukkan lelaki berkenaan bers3mbunyi di dalam kotak pakaian bayi ditahan di sempadan Ukraine-Moldova, ket1ka cuba meloloskan dari dari pemeriksaan pihak berku4sa.

Namun pengawal semp4tan meminta kereta yang dipandu seorang wanita bersama dua anaknya berhent1. Selepas diperiksa, mereka menemui ‘penumpang tambahan’ di dalam kotak ters3but.

Zelensky pada 24 Febrvari lalu menguatkuasakan undang-undang di mana warganegara lelaki bervsia dari 18 hingga 60 tahun tidak dibenarkan keluar negara.

Bagaimanapun pengecual1an diberi kepada mereka yang mempunyai ramai anak, membesarkan anak seor4ng diri atau mempunyai anak kurang upaya. Undang-undang itu juga mengecual1kan ibu bapa yang mempunyai anak angkat.

Bagi yang mempunyai dua orang anak, si bapa tidak dibenarkan keluar dan diarahkan terus kekal berada di Ukraine.

Selepas Presiden Vladimir Putin mengumumkan operasi ketenteraan Rusia di Ukraine, pihak berkuasa mula memberi senjata apai kepada mana-mana rakyatnya yang mahu berjuang mempertahankan negara.

Sementara itu di media sosial, netizen mengecam tindakan lelaki itu yang dilabelkan sebagai pengecut.

“Dia takut berp3rang. Saya faham tetapi perbuatannya memalukan,” kata netizen.

“Tak malu ke ketua keluarga berkelakuan seperti itu? Nyawa itu tiada nilai tandingannya tetapi maruah lebih berharga,” kata salah seorang netizen yang berada di Ukrain.

“Kalau itu adalah keluarganya, saya tak boleh salahkan dia kerana bukan semua dilahirkan untuk menjadi askar,” kata yang lain.

Sumber: Daily Mail

About admin

Check Also

Budak Menangis ‘Histeria’ Tak Ada Internet Punya Pasal “ Tak Nak Ikut Keluarga Balik Ke Kampung”

Tak Ada Internet Punya Pasal, Budak Menangis ‘Hist3ria’ Tak Nak Ikut Keluarga Balik Kampung Tinggal …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!