Allahuakbar!!! Suami Terlanjur Dengan Anak Sanggup Ceraikan Isteri Untuk Kahwini Zuriatnya Sendiri…

Seorang bapa sepatutnya menjadi pel1ndung terutama pada anak perempuan. Bagi anak perempuan hanya bapa mereka sah4ja merupakan insan bernama lelaki yang boleh dipercayai dan menjadi pemb3la mereka.

Baru-baru ini, seorang peguam syar1ah Fatihah Azzahra berkongsikan kisah benar dimana seorang bapa berusia 404n terlanjur sehingga menghamilkan anak sendiri berusia 20an dan dikatakan b3rbuat demikian kerana suka sama suka.

Lebih mengejutkan, apabila diketahui ol3h isteri yang juga ibu kandung kepada anak tersebut, dia sanggup berkorban ag4r diceraikan supaya suami dan anaknya dapat berkahwin.

‘Pengorbanan’ si ibu adalah untuk b4yi yang dikandung anaknya supaya dapat berbin atau berbintikan dengan bap4nya yang juga bekas suaminya. Anak beranak itu akhirnya berkahwin menggunakan kh1dmat sindiket perkahwinan oleh warga asing.

Bapa kandung terlanjur hingga mengandvngkan anak perempuan. Kes suka sama suka, dari JPN kepada Pegu4m.
(Bapa dan Ibu berusia 40an,anak perempuan berusia 20an).

Ibu kandung kata takpa, kahw1nlah dengan ayah nanti bayi dalam kandungan dapat nasab bapa, kalau tid4k susahlah. Maka ibu dan ayah pun bercerai sebagai ‘pengorbanan’ untvk anak perempuan ni tadi.

Kemudian, bapa nikahi pula an4k perempuan tersebut menggunakan khidmat sindiket perkahwinan, dijal4nkan oleh warganegara asing di Malaysia.

Apabila bayi lahir, urusan pend4ftaran kelahiran hendak diuruskan namun tidak diluluskan bin/binti oleh pih4k JPN. Mereka dimaklumkan kena rujuk Mahkamah Syariah, tentukan semula nasab anak.

Soalan ‘menyedihkan’, “Kenapa pula anak saya (bayi) tidak boleh daftar kelahiran guna nama suami (ayah kandung) kan kami dah kahwin?”

Namun apabila melibatkan urusan pendaftaran kelahiran anak, Jabatan Pendaftaran Malaysia tidak meluluskan untuk berbin atau bernintikan kepada bapanya kerana perlu rujuk di mahkamah untuk tentukan nasab bayi berkenaan.

Peguam itu turut berkongsikan, apa yang menyedihkan apabila si anak mempersoal mengapa anak tidak boleh guna nama suaminya (bapa kandung) sedangkan mereka sudah berkahwin.

Dunia makin membimbangkan.

Sepatutnya pandangan kita kepada darah daging sendiri bukanlah pandangan bernafsu. Nak sentuh pun takut bahkan sewajibnya kita lindungi dan nasihati.

Bayangkan,Pengetahuan agama paling ‘basic’ iaitu pengharaman menikahi bapa, ibu atau anak kandung sendiri gagal dikuasai segelintir masyarakat kita pada hari ini.

Sudah jadi begini kita hendak salahkan siapa? Salahkan ayah kandung kerana gagal bimbing keluarga ataupun ibu kandung kerana tidak mendidik anak-anak? Bukankah perkahwinan ini tanggungjawab bersama?

Harta dan anak-anak adalah perhiasan kehidupan dunia tetapi amalan-amalan yang kekal lagi soleh adalah lebih baik pahalanya di sisi Tuhanmu serta lebih baik untuk menjadi harapan. ( Surah Al Kahfi : 46)

Kami berpandangan, wujud kes sebegini kerana fahaman pernikahan boleh memberikan nasab kepada anak tersebut. Fahaman ini perlu segera diubah. Wallahu’alam.

Sumbang mahram.

Masyarakat kita makin tenat. Malaysia 2021.
Peguam Syarie : Wali Azri & Associates

Perkongsiannya itu mendapat pelbagai reaksi daripada netizen yang terkejut dengan kisah dikongsikan itu serta mempersoalkan ibu bapa yang seolah tidak kisah dengan hukum agama sedangkan ianya pengetahuan asas.

Tidak kurang juga, ramai yang bimbang dengan dunia sekarang yang semakin membimbangkan apabila perkara halal haram ditolak sedangkan ibu bapa sepatutnya menjadi pendidik anak-anak.

Sumber: Rotikaya

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *