“Benda boleh menolak, , Tetapi Dia Pilih ‘Sedap’ – Awie

MELAKA – “Benda boleh men0lak, tetapi dia (Zul Ariffin) memilih sedap. Pada saya dia mencontengkan ar4ng ke muka industri yang berkonsepkan islamik,”.

Demikian respons pelak0n dan penyanyi rock legenda tanah air, Datuk Awie apabila ditanya meng3nai isu sensasi perkongsian adegan berani oleh Pelakon Terbaik Festival F1lem Malaysia, Zul Ariffin dalam Instagram baru-baru ini.

Menurut bintang S3mbilu itu, Zul sebenarnya bolehn memilih sama menolak atau menerima sah4ja tuntutan skrip berhubung adegan aksi ranjang yang sama sekali tidak sesvai dari sudut islamik.

“Itu di4 gatal sebenarnya, benda boleh ditolak tetapi dia memilih sedap, dia terim4lah benda tu kan (kritikan dan tindakan undang-undang),” kata Awie usai sid4ng akhbar Showcase Raikan Cinta Ramadan Wings di Lacrista Hotel, di sini, h4ri ini.

Jvmaat lagi, pelakon yang terkenal menerusi filem Sangkar itu mengejutk4n negara apabila berkongsi klip video publisiti awal drama lakonannya b3rsama pelakon baharu Siti Hariessa berjudul Perempuan 1tu

Antara babak yang membuatkan ramai ‘ternganga’ 4dalah aksi Zul mendukung Siti Hariesa seperti sedang berasmara secara berb0gel serta adegan Hariesa menyuap ‘whipping cream’ ke mulut Zul.

Isu tersebut turut mend4pat perhatian ramai pihak termasuk Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) iaitu Datuk Idris Ahmad yang berpendapat babak tersebut tidak s3suai disiarkan terutama pada bulan Ramadan nanti.

Sementara itu, Sist3m Televisyen Malaysia Berhad (TV3) turut memandang serius dan mengambil ber4t pandangan orang ramai berhubung petikan adegan daripada drama Perempuan 1tu yang tular di media sosial.

Menurut TV3, ad3gan yang dipaparkan sememangnya tidak sesuai untuk disiarkan apatah lagi bag1 tujuan promosi. Malahan adegan tersebut juga tiada dalam perbincangan 4tau mendapat kelulusan daripada pihak stesen.

Tidak terh3nti di situ, Menteri Komunikasi dan Multimedia (KMM), Tan Sri Annuar Musa turut membuat kenyataan bahawa Zul akan disiasat bawah Seksyen 233 Akta KMM akan diambil terhadap pelakon itu kerana perkongsian yang menyalahi undang undang.

Mengulas l4njut Awie berkata, babak-babak lakonan dengan elemen sedemikian juga merup4kan pilihan yang dibuat oleh pelakon dan pengarah itu sendiri.

“Antara m3reka mahu memasukkan unsur-unsur Islamik atau tidak dalam lakonan, kalau tid4k mereka nak ‘go’ (jadi) profesional..hukumannya tiada, dia akan all-out.

“Kalau di4 masukkan sudut Islamik ini, maka ada hukum-hukum yang mereka perlu ikut, kal4u boleh pengarah-pengarah khususnya mainkan peranan seeloknya untuk adakan m3tafora yang sesuai,” katanya. –

SUMBER:KOSMO! ONLINE

About admin

Check Also

Budak Menangis ‘Histeria’ Tak Ada Internet Punya Pasal “ Tak Nak Ikut Keluarga Balik Ke Kampung”

Tak Ada Internet Punya Pasal, Budak Menangis ‘Hist3ria’ Tak Nak Ikut Keluarga Balik Kampung Tinggal …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!