[VIDEO] Harimau Sumatera Cuba Menghalang Penebangan Pokok Di Hutan

Kegiatan pembalakan dan pener0kaan hutan yang semakin menjadi-jadi boleh menjadi punca haiwan-haiwan k3hilangan habitat tempat tinggal mereka. Akibatnya, semakin kerap ha1wan-haiwan ini contohnya seperti harimau yang dilihat berkeliaran di kaw4san lain termasuk di kawasan penempatan manusia.

Baru-baru ini tular mengen4i seekor harimau sumatera yang muncul ketika pekerja dari sebuah syarik4t perladangan di Kabupaten Pasaman Barat, Sumatera Barat sedang melakukan k3rja-kerja pembukaan tanah.

Kemunculan harimau itu s3akan-akan mahu menghalang para pekerja daripada menebang pokok-pokok d1 dalam hutan berkenaan.

Rakaman harimau sumat3ra itu yang diambil oleh pekerja yang berada dalam jengkaut kemudi4nnya tersebar luas di media-media sosial. Dikatakan ada dua video yang dir4kam dimana mana video pertama diambil dari sisi jengkaut tersebut. Har1mau itu kelihatan berdiri di atas tanah bekas hutan yang dipenuhi d3ngan jentolak.

Harimau itv kemudiannya dilihat berjalan dan kemudiannya berbaring sambil memerhat1kan gerak-geri pekerja. Dalam satu lagi video, harmau tersebut dilih4t seakan cuba menghalang pokok-pokok daripada ditarik oleh jengkaut.

Berit4 mengenai kemunculan harimau sumatera tersebut kemudiannya disahkan ol3h Ketua Balai Konservasi Sumber Daya Alam (BKSDA) Sumatera Barat, Ardi Andono dan pasukannya telah diarahkan ke lokasi tersebvt.

“Betul, itu harimau Sumatera yang keluar dari habit4tnya dan merasa terganggu oleh kegiatan pembukaan tanah yang dilakukan oleh dva jengkaut.

“Lokasi itu belum dapat dipastikan tetapi ia kemvngkinan di PT Sinar Halomoan (Pasaman Barat),” ujarnya.

Ini bukanlah pertama kali harimau Sumatera dilih4t muncul di kawasan berkenaan, malah pada Julai 2021, seekor lagi h4rimau Sumatera dilihat muncul di kawasan ladang kelapa sawit milik sebuah sy4rikat di Sungai Aur, Kabupaten Pasaman Barat.

VIDEO:

Dalam masa seminggu kemudian, harimau tersebut telah ditangkap sebelum kemudiannya dilepaskan ke Hutan Simpan Panti Batang Gadis, Kabupaten Pasaman Barat.

SUMBER: Nangtime

About admin

Check Also

Nyaris disaman, pemuda minta maaf tuduh Aeril Zafrel & Wawa Zainal terima duit PN

Pasangan selebriti Aeril Zafrel dan Wawa Zainal sekali lagi menjadi mangsa tuduhan apabila menerima imbuhan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *