“Apa Salah B40?”- Pensyarah Bengang Pelajar Tiada Komputer, Kenyataan Pensyarah Ini Buat Ramai ‘Panas’

Sejak penularan wabak Covid-19 berlaku di neg4ra kita, banyak pihak yang terjejas termasuklah dalam kalangan pelajar. M3reka terpaksa menjalani kelas secara online.

Namun, apabila kelas dijalankan secara tidak b3rsemuka, pastinya banyak kesulitan yang perlu dihadapi termasuk kemud4han internet dan medium pembelajaran (komputer). Oleh hal yang dem1kian, tular satu isu berkenaan ini di laman sosial semalam.

Menurut satu video yang telah viral di med1a sosial, seorang pensyarah institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dir4kam didakwa bertindak menghina seorang pelajar kelasnya ketika proses pemb3lajaran secara online dijalankan. Ia dipercayai kerana pelajar tersebut mengh4diri kelasnya dengan menggunakan telefon bimbit.

Selain daripada bertanyakan tentang ke4daan keluarga pelajar tersebut, beliau juga ada menyuarakan rasa marah kerana d1katakan pelajar itu masih tidak mempunyai komputer walaupun sudah ber4da di semester 5.

“Kau cakap dengan kakak kau, kalau d1a ada gelang emas pergi jual gelang emas, pergi beli komputer! Pasal tu k4u tak boleh belajar…” ujar pensyarah tersebut kepada pelajar itv.

“Itu sebab aku tak suka dvduk dengan golongan B40”

Siapa sangka, akibat terlalu bengang dengan pelajar itu, pensyarah tersebut bertindak mengeluarkan satu kenyataan yang telah mengakibatkan ramai naik darah.

Di laman Twitter, ramai yang telah menyuarakan rasa tidak puas hati atas tindakan pensyarah tersebut yang dianggap sebagai tidak wajar dan telah menyinggung perasaan pelajar tersebut serta keluarganya.

Komen IptaSumber: Twitter
Walau bagaimanapun, isu ini masih lagi di dalam siasatan pihak atasan IPTA tersebut. Oleh itu, punca serta situasi penuh tentang kejadian ini masih lagi belum dikenalpasti.

Apa pun semoga insiden ini dapat diselesaikan dengan cara baik oleh kedua-dua belah pihak secepat mungkin.

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *