Perkahwinan Hampir Mvsnah Gara-Gara ‘Saka’, Akhirnya Ini Yang Terjadi

Saka.

Walaupun saya gemar menonton, memb4ca serta menulis kisah-kisah mistik dan paranormal, saya sangat skeptik4l tentang perubatan bomoh.

Seorang kanak-kanak berusia 10 t4hun telah dimasukkan ke wad kerana mengalami sawan yang berpanjangan. Emaknya m3mberitahu saya bahawa anaknya sebulan 3-4 kali sawan. Kanak-kanak itu pert4ma kali sawan pada berumur 1 tahun lebih, dan selama ini mereka hanya memb4wanya untuk berubat dengan b0moh.

Menurut si emak lagi, bomoh mend4kwa bahawa kanak-kanak ters3but telah mewarisi saka daripada leluhvrnya, lantas menyebabkannya ker4p kerasukan.

Saya setuju, tapi kami sebag4i doktor perubatan namakan sak4 ini “epilepsi” dan kerasukan itu pula sebag4i “sawan”. Saya juga setuju i4nya boleh diwarisi melalui keturunan. Seleb1hnya, saya tak setuju.

“10 tahun puan bawa anak pvan berubat dengan dia (bom0h berkenaan), kenapa agaknya kali ini puan tern1at bawa jumpa doktor?” tanyaku curiga. Yalah, 10 tahun tu sangat lama. Past1 ada sebab kukuh kenapa tiba-tiba mereka ingin cuba perubatan moden.

Saya dengar berubat dengan b0moh kini sangat mahal.

Wanita itu hanya berdiam dir1. Pandangannya direndahkan, dan mulutnya terkumat-kamit. Berdebar-deb4r jantung ini melihatnya. Dia jampi aku ke apa? Naya juga kalau begitv.

“Tak apalah, puan. Maafkan saya. Abaikan soalan saya tadi.”

Bersalah pula rasanya saya tanya soalan begitu padanya. Lagi-lagi pula ketika anaknya sedang separa sedar.

Sudah cukup baik akhirnya beliau ingin ikhtiar secara perubatan moden pula. Setelah saya memohon maaf, beliau mengangkat mukanya, melihat saya tepat di mata dan berkata:

“Saya putus harapan. Disebabkan bomoh tu, perkahwinan saya hampir tergadai tapi anak saya tetap macam ni,” katanya dengan tegas. Air matanya bergenang.

Tak lama selepas itu beliau menangis teresak-esak. Saya jadi tak keruan, tak tahu macam mana tenangkan beliau. Suruh pujuk bini sendiri pun saya tak berapa pandai, apatah lagi bini orang lain. Saya minta bantuan jururawat.

Setelah emosi si emak kembali tenang dan tangisannya mulai reda, beliau menceritakan hal sebenar.

“Bila bomoh tu kata anak kami ada mewarisi saka, suami saya tuduh keluarga saya amalkan amalan khurafat dan syirik. Suami saya beri amaran, kalau saya tak selesaikan masalah ni, dia akan ceraikan saya,” adunya dalam sedu dan sedan.

Beliau juga turut memberitahu suaminya tidak percayakan perubatan moden. Sudah beberapa kali beliau cuba untuk bawa anak mereka ke hospital tetapi ditegah oleh si suami. Suaminya kata, doktor adalah pengkhianat agama. Mengenepikan agama demi meraih keuntungan dan nama.

“Kali ini saya nekad, masa anak saya kena sawan, saya bawa anak saya ke KK (Klinik Kesihatan) secara senyap-senyap tanpa pengetahuan suami. Kemudian KK rujuk ke hospital sebab sawannya berlarutan walaupun lepas bagi ubat punggung.”

Seminggu anak-beranak itu di wad pediatrik. Macam-macam siasatan dibuat, termasuk electroencephalogram(EEG), tapi saya tak ingat apakah diagnosis terakhirnya.

Yang pasti, kanak-kanak itu tidak menerima sebarang vaksin kerana dilarang oleh bapanya, dan sepanjang keberadaan mereka di wad, si bapa tak pernah datang melawat. Selepas menjalani rawatan, kanak-kanak itu akhirnya dibenarkan pulang dengan ubat anti-epileptik.

Bulan lepas saya terserempak dengan anak-beranak ini ketika di lot parkir hospital. Kanak-kanak itu sekarang sudah tingkatan 2, kelihatan sihat dan berisi. Sejak keluar wad 4 tahun lepas, hanya sawan dua kali. Jumlah yang amat kecil berbanding sebelum mendapat rawatan.

“Doktor, saya dah buang saka yang sepatutnya: iaitu suami saya. Taat pada suami, hanya jika perintahnya di landasan agama,” katanya sambil tersenyum sebelum kami bersurai. Saya tak tahu nak beri reaksi bagaimana.

Entahlah. Pernahkah si bomoh terfikir tentang impak daripada kata-katanya terhadap sosioekonomi, emosi serta psikologi pesakit dan warisnya? Saya rasa tidak.

Sesungguhnya ada keluarga musnah, muflis dan depresi kerana perbuatan tak bertanggungjawab mereka. Saya akui ada di kalangan doktor yang tidak amanah, namun begitu juga di kalangan pengamal perubatan alternatif. Cumanya, doktor dipantau, manakala bomoh tidak.

Jadi, bijaklah memilih.

SUMBER: HCL

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *