30 Tahun ‘Hilang’, Kemunculan Kota ‘Hantu’ Ini Menggemparkan Pendunduk Setempat

Sebuah bandar hantu di Sepanyol telah k3mbali muncul selepas tenggel4m dalam empangan terbiar selama beberapa dek4d. Kemunculan bandar ini juga t3lah menggemparkan penduduk tempatan dan m3njadi tempat pelancongan bah4ru untuk pelancong.

Dilaporkan oleh news.com.au, runtvhan bandar Aceredo timbul semul4 selepas musim kemarau melanda kawasan itv. Hujan yang tidak turun selama 2 bulan telah membawa runtuhan bandar in1 kembali ke permukaan seperti y4ng dilaporkan oleh The Sun.

Pemandangan Kota Aceredo sekali l4gi membangkitkan perasaan emos1 penduduk setempat. Ya, setelah tenggelam s3lama beberapa dekad, kemuncul4n kota yang meninggalkan runtuhan seolah-ol4h mengingatkan kenangan masa l4lu. Mana tidaknya, beberapa bangunan di b4ndar itu masih berdiri walaupvn sebelum ini tenggelam di dasar empangan.

Maximino Perez Romero, seorang p3sara dan penduduk tempatan d4ri A Coruna berkata, dia berasa seperti sed4ng menonton filem.

“Saya berasa sedih. Dalam hati s4ya, inilah yang akan berl4ku selama bertahun-tahun kerana kemarau d4n perubahan iklim,” kata R0mero.

Sama seperti Romero, José Luis P3nn juga mempunyai ken4ngan tentang Kota Aceredo. Penn berkata bahawa seb3lum pemandangan yang d1lihatnya hari ini, Aceredo pernah menjadi sebuah b4ndar yang indah.

“Seluruh tempat itu dahulunya ad4lah ladang anggur, pok0k oren. Semuanya hijau dan cantik,” kata Penn.

“Tengok sekarang. Ini sangat meny3dihkan,” tambahnya s4mbil menunjukkan bahagian bawah takungan yang berw4rna kekuningan dan retak.

Kemunculan Kota Aceredo tidak terl3pas dari air hujan yang rendah di Sepanyol. Menurut agensi cuaca keb4ngsaan Sepanyol, AEMET, dalam tiga bulan terakhir 2021, Sepanyol hanya mer3kodkan 35 peratus daripada purata hujan dalam tempoh yang sama dari 1981 h1ngga 2010. Kemudian, pada abad ini, tidak ada hujan sama sekali pada Januari 2005.

Selain Sepanyol, Portugal juga mengalami curahan hujan yang rendah sejak Oktober lalu. Menurut agensi cuaca negara Portugal IPMA berkata, 45 peratus daripada negara itu mengalami keadaan kemarau yang teruk atau melampau menjelang akhir Januari.

Jumlah hujan yang berkurangan dari 1 Oktober hingga Januari menimbulkan kebimbangan terutama bagi petani untuk memberi makan kepada ternakan mereka.

Menurut pakar klimatologi IPMA Vanda Pires, hujan yang lebih rendah dan suhu yang lebih tinggi adalah disebabkan oleh perubahan iklim. “Ia sebahagian daripada konteks perubahan iklim,” kata Pires.

Bagaimanapun, kemunculan bandar hantu Aceredo juga merupakan rahmat bagi pelancongan. Bandar ini juga menjadi tempat pelancongan baharu bagi pelancong yang ingin melihat sendiri keadaan bandar hantu itu. Pemandangan runtuhan kota itu terdedah disebabkan kemarau yang melanda. Pelancong juga boleh melihat bandar yang pernah maju pada masa lalu.

SUMBER :Siakapkeli

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *