Ditawar Dgn Harga Lebih RM36 Ribu, Namun Pemilik Enggan Menjualnya. Pemilik Bongkar Rahsianya.

Biasanya ayam dijual sekitar bel4san ringgit di Malaysia. Tetapi, ayam m1lik Firman ini pernah ditawar harga h1ngga 130 juta Rupiah atau lebih kur4ng 36.9 ribu ringgit Malaysia.

Apakah keistimewaan ayam milik pemvda Jawa Barat tersebut sehingga d1tawar harga sebesar itu? Firman berkata, 4yam miliknya bukan ayam tempatan y4ng biasa dipelihara warga setemp4t.

Ayam import ini dibeli ketika b3rumur tiga bulan untuk tujuan pemelih4raan. Menurutnya, ayam yang diimport d4ri Thailand itu asalnya dimiliki ol3h seseorang yang popular dengan n4ma Mister Telek.

“Ayam ini merupakan jenis K0yngon dan sekarang umur ayam tersebut svdah mencapai setahun lapan bul4n,” ujar Firman.

Katanya, ayam pelihara4nnya memiliki karakter berbeza dengan ayam-ayam lain ketika berlaga.

“Saat berlaga, ayam in1 rajin menggulung, pukul kanan kiri juga main. Untuk masalah perawatan, tentu sebanding dengan kualiti ayam lain seperti memberi vitamin dan jamu sebagai menu sihat ayam laga,” katanya.

Alasan Firman tidak melepaskan ayam itu meskipun ditawar harga tinggi kerana ia fokus kepada pemeliharaannya. Dia belum terfikir untuk mengambil keuntungan daripada penjualan ayam tersebut.

“Kami tidak mahu menjual ayam ini. Memang dari awal lagi fokusnya adalah untuk mengembang biakkan dan ayam ini sering dipasangkan untuk mendapat baka yang berkualiti juga,” ujarnya.

Selain ayam dari Thailand, Firman mengaku di tempatnya, ayam yang dipelihara majoritinya baka import. Bahkan, ada ayam yang diimport dari Jerman.

“Untuk ayam yang berjenis Samo, kami beli induknya dari Jerman. Ayam ini berharga 16 juta Rupiah (sekitar 4.5 ribu ringgit) melalui pengimport di Bandung. Ketika itu, ayam tersebut berusia tiga bulan dan sekarang sudah masuk usia dewasa. Ayam ini telah menghasilkan keuntungan yang cukup besar juga,” katanya.

Firman menjual anak ayam baka Jerman yang berusia tiga bulan ini dengan harga 6 juta Rupiah (sekitar 1.6 ribu ringgit) seekor. Mengenai pasaran, Firman berkata, pembeli berasal dari pelbagai kota dan daerah di Indonesia, bahkan ada juga dari luar negara.

“Mereka (pembeli) dari Sulawesi, Kalimantan dan majoritinya dari daerah Pulau Jawa. Namun, pernah ada juga pembeli dari Malaysia,” katanya.

SUMBER: Tribunnews.com via siakapkeli

About admin

Check Also

5 T̷ahun Tingg̷alk̷an Duni̷a ‘m̷ak ny̷ah’, Pemud̷a Ini Ten̷ang Bergel̷ar Tuk̷ang Bu̷at Ker̷and̷a

“Sudah Simpan Batu Nis4n, Ker4nda…”, Tinggalkan Dunia ‘M4k Nyah’, Tenang Jadi Tukang Buat Ker4nda Jun …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *