Qatar Benar Kunjungan Komuniti LGBT Ke Piala Dunia 2022

DOHA – Qatar memaklumkan ak4n meng4lu-alukan kunjungan peminat sukan bola sepak dalam kalangan komuniti lesb1an, gay, bis3ksual dan tr4nsgender (LGBT) pada Piala Dunia 2022 di Doha, lap0r akhbar New York Daily News semalam.

Perkara tersebut dimaklumkan oleh P3ngarah Logistik di Kementerian Dalam Negeri Qatar, Mejar Jeneral Abdulaziz Abdullah Al Ansari menerusi temu bual bersama agensi The Associated Press.

Beliau bagaimanapun berkata, bend3ra pelangi yang mewakili komuniti LGBT mungkin akan dirampas bagi tujvan keselamatan.

“Jika dia (peminat) mengib4rkan bendera pelangi dan saya merampasnya, ia bukan kerana saya benar-b3nar mahu mengambilnya untuk menghina tetapi untuk melindunginya.

“Kerana jika bukan saya, or4ng lain di sekelilingnya akan menyerangnya. Saya tidak boleh mengawal kelakvan semua orang. Tidak perlu mengibarkan bendera LGBT semasa di sana,’’ k4ta beliau.

Abdulaziz yang juga mervpakan pengarah Jabatan Kerjasama Antarabangsa dan Pengerusi Jawatankuasa Ant1keganasan Kebangsaan berkata, sesiapa yang mahu mempromosikan orientasi s3ksual atau identiti jantina seperti LGBT, mereka harus berbuat demikian d1 tempat lain.

“Anda mahu tampilkan pand4ngan mengenai situasi LGBT, tunjukkannya di kelompok masyarakat di m4na ia akan diterima.

“Kami sedar bahawa indiv1du itu mendapatkan tiket, datang untuk menonton perlawanan dan bukannya b3rdemonstrasi atau berpolitik,’’ tambah beliau.

Komen tersebut disiarkan h4nya beberapa hari selepas Presiden FIFA, Gianni Infantino berkata bahawa s3mua orang akan dialu-alukan di Qatar termasuk golongan LGBT.

Abdulaziz berkata, beliau dia tidak meminta peminat LGBT untuk tidak datang ke Qatar tetapi menambah bahawa undang-undang di negara konservatif itu tidak akan berubah selama 28 hari Piala Dunia berlangsung

SUMBER:Kosmo

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *