Dikenali Dgn ‘Baka kuda P3rang Milik Rasulullah SAW’, Inilah Antara Kuda Paling Cantik Dijual Pada Harga RM8 Billion

Para pengguna media sosial beber4pa waktu yang lalu gemp4r apabila beberapa pengendali laman Facebook menyeb4rkan gambar ‘kuda emas’ dari baka Akhal-Teke yang dikatakan sebagai tercantik d1 dunia. Mereka antara lainnya mendakwa kuda yang berasal dari Turki itu m3rupakan baka dari kuda p3rang milik Nabi Muhammad saw

“Kuda ni berasal dari Turki dikat4kan sebagai kuda tercantik di dunia (dan) rekod harga kuda paling mahal di dvnia ialah RM8 billion iaitu baka kuda p3rang milik Rasulullah SAW” mem3tik kenyataan di status tersebut.

Paling menarik mereka turut mel4mpirkan kisah bagaimana kuda tersebut terpilih sebagai binatang tungg4ngan Nabi Muhammad saw ketika p3rang.

“Suatu ketika, 40 ekor kuda dikvar4ntin dan diberikan makan tanpa diberi air untuk satu tempoh tertentu untuk tvjuan pemilihan baka. Suatu hari 40 ekor kuda ini dibawa ke satu kawasan o4sis, di sana Rasulullah melepaskan semua 40 ekor kuda yang dahaga tersebut.

“Sebelum sempat 40 ekor kuda samp4i diglgi oasis tersebut, lalu Rasulullah saw memanggil kesemua kuda-kuda t3rsebut dengan isyarat tertentu. “Dari 40 ekor kuda tersebut, hanya 4 ekor kvda sahaja yang berpaling dan berlari semula kepada Rasulullah SAW tanpa mempedul!kan air tersebut, walaupun ia tersangat dahaga.

Maka 4 ekor kuda inilah yang dipilih oleh Rasulullah SAW sebagai kuda p3rang Baginda, kerana kuda ini setia yang rela berk0rban demi pemiliknya iaitu Rasulullah SAW,” katanya memetik sebagai berkata.

Bagaimanapun tidak dapat dipastikan kesahihan dan kebenaran kisah tersebut kerana tidak dinyatakan sumber dari mana kisah tersebut dipetik. Namun hasil carian yang dilakukan mendapati kuda dari baka Akhal-Teke memang terkenal antara yang paling cantik dan mahal.

Berikut adalah catatan ringkas mengenai kuda tersebut:

Akhal-Teke adalah sejenis baka kuda yang berasal dari Turkmenistan yang terkenal kerana pantas, lasak, cerdik, serta unik dengan bulu yang ‘berkilat’ sehingga dikenali dengan jolokan “Kuda Emas”. Kuda ini sesuai dengan keadaan iklim yang melamp4u, malah dipercayai sebagai antara baka kuda tertua yang masih wujud.

Kuda dari baka ini dikatakan semakin pupus apabila hanya terdapat sekitar 6,600 ekor di seluruh dunia, terutama sekali di Turkmenistan, Rusia, Eropah dan Amerika Utara.

Kewujudan kuda ini mungkin telah muncul sejak 3000 tahun yang lalu. Ia dikenali dengan beberapa nama, tetapi paling nama yang sering digunakan ialah kuda Nisean. Puak asal Turkmenistan dikatakan menggunakan kuda Akhal-Teke untuk menyerbu dan pernah digunakan dalam pert3mpuran mel4wan Empayar Rusia yang berakhir dengan kek4lahan.

Menurut sebahagian pendapat, kuda Akhal-Teke telah disembunyikan oleh puak setempat. Lokasi baka kuda ini membiak adalah di kawasan Turkmenistan iaitu di padang pasir Kara Kum. Padang pasir ini berbatu kawasan dataran gurun yang tandus serta dikelilingi oleh pergunungan.

Namun ada pendapat lain mend4kwa bahawa kuda-kuda ini adalah keturunan daripada kuda yang digunakan oleh kaum Monggol semasa melakukan s3rangan di kawasan pergunungan pada abad-13 dan abad ke-14. Suku kaum Turkmenistan merupakan antara masyarakat pertama mempelopori penggunaan kuda untuk meny3rang. Mereka memilih kuda terbaik sebelum dibiakkan.

Kaum ini turut membuat nota salasilah kuda mereka berdasarkan tradisi lisan. Kuda-kuda itu disebut “Argamaks” oleh Russia, dan amat diminati oleh para pengembara yang mengunjungi kaum ini. Pada tahun 1881, Turkmenistan telah menjadi sebahagian daripada Empayar Rusia. Suku-suku kaum ini telah berp3rang dengan pihak Tsar dan akhirnya memenangi pep3r4ngan tersebut.

Seorang jeneral Rusia, Kuropatkin, telah berjaya men4ngkap dan membiakkan baka kuda yang digunakan oleh suku kaum ini dan dinamakan sebagai kuda “Akhal-Tekes,” sempena suku Turkmen Teke yang tinggal berdekatan Akhal oasis.

Kerajaan Russia kemudiannya mencetak buku salasilah keturunan kuda pertama yang berjaya mereka biakkan adalah pada tahun 1941. Kuda baka Akhal-Teke, ini sering digunakan untuk disiplin berkuda Dressage, lompatan dan kuda lasak

Sumber:facebook

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *