Pakar Kesan ‘Wabak Z0mbie’ Di Kanada, Dakwa Mampu Menjangkiti Manusia

Jangkitan aneh, melemahkan dan s4ngat mudah berjangkit merebak ke seluruh populasi rusa di Barat Kanada. Chr0nic wasting disease (CWD) atau lebih terkenal dengan ‘wabak zombie’ i4lah fenomena membimbangkan yang boleh memberi kesan ekologi dan pemul1haraan dalam masa terdekat, kata pakar.

Menurut laporan VICE World N3ws, pakar penyakit hidupan liar serta penyelidik di Universiti Alberta, Marg0 Pybus mendakwa bahawa wabak ini merebak melalui rusa di padang rumput dan b4hagian taman yang terdapat di sekitar Alberta serta Saskatchewan

Tekstur Ringan Dan Tidak Mel3kit, Vaseline Gluta-Hya Rahsia Untuk Anda Miliki Kulit ‘Glowing’ Raya In1
Difahamkan bahawa CWD bvkanlah wabak baharu, ia pertama kali ditemui pada akhir 1960-an dalam satv tawanan rusa di kemudahan penyelidikan dan kemudiannya ditemui sek4li lagi dikesan pada populasi rusa liar di Colorado pada tahun 1981. Sejak 1tu, wabak ini telah dikesan di 26 negeri dan sudah diklasifikasikan sebaga1 endemik di beberapa tempat.

Walaupun majoriti jangk1tan telah dikesan di Alberta dan Saskatchewan, namun Manitoba melaporkan kes l1ar pertama yang didokumenkan pada akhir 2021.

Di Kanada, penyakit ini p3rtama kali muncul pada tahun 1996 di ladang rusa di Saskatchewan, kemudian mer3bak ke populasi liar. Alberta mengesahkan kes pertamanya pada Disember 2005 dalam rusa liar, haiwan buruan yang ditangkap berhampiran sempadan Sask4tchewan, kata Pybus. CWD dikesan melalui sampel yang diberikan oleh pembvru di bawah program pengawasan pemburuan, di mana pemburu menyediakan samp3l haiwan untuk pemeriksaan lanjut.

Rusa adalah perumah kep4da penyakit ini. Apabila ia dijangkiti dengan penyakit ini, rusa akan m3njadi lemah dan kurus. Ia juga akan kehilangan rasa takut terhadap manusia d4n pemangsa lain, air liur akan keluar, jalannya tidak teratur, kemurvngan, perubahan tingkah laku dan seterusnya lumpuh. Gejala ini telah meny3babkan sesetengah orang awam merujuk CWD sebagai ‘wabak zombi’ kerana penyak1t ini boleh ditularkan melalui sentuhan haiwan ke haiwan, terutamanya d4lam air kencing dan air liur.

Bagi Pybus, CWD adal4h penyakit yang berbahaya kerana ia memerlukan masa sekurang-kurangnya 2 tahun untuk seekor rusa menunjukkan simptom bahawa ia menghidapi penyakit ini. Sebelum ini, rusa yang dijangkiti CWD berkelakuan dan kelihatan normal, boleh makan, bergerak, malah mampu mengawan seperti yang dilakukan oleh haiwan yang sihat. Namun dalam diam, rusa tersebut sebenarnya sedang menyebarkan wabak penyakit kepada rusa yang lain.

“Kami percaya bahawa pada peringkat awal penyakit ini memasuki kawasan baharu, [kaedah] penularan utama adalah terus, daripada satu individu yang dijangkiti [rusa] kepada individu yang tidak dijangkiti,” kata Pybus. “Tetapi semakin lama CWD berada di sesuatu kawasan dan semakin banyak rusa yang dijangkiti, anda mula melihat penumpukan prion di dalam tanah dan lama-kelamaan persekitaran mula memainkan peranan yang lebih besar dalam menjangkiti rusa.”

Pakar mendakwa bahawa pemburu dan pemakan daging rusa boleh terdedah kepada CWD, sama ada melalui pengendalian bangkai atau melalui pengambilan daging. Namun sehingga kini, tiada kes direkodkan pada manusia, tetapi Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS “sangat mencadangkan” agar rusa yang diambil dari kawasan yang diketahui terdapat CWD perlu diperiksa terlebih dahulu sebelum memakannya, dan jangan makan daging jika didapati positif.

“Perkara yang benar-benar membimbangkan tentang chronic wasting disease ialah kesan jangka panjangnya terhadap populasi rusa,” kata Pybus. Rusa yang dilahirkan di kawasan di mana penyakit itu sudah wujud lebih cenderung untuk dijangkiti, dan oleh itu akan mati lebih awal serta memendekkan lagi kapasiti pembiakan populasi, kata Pybus.

China bergelut, lapor dilanda wabak terbaharu selsema burung H5N1, rujuk pautan di bawah untuk membaca.

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *