Penyampai Radio Tersilap Siar Azan Maghrib Awal, “Wajib Ganti Semula…” -Datuk Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri

Sebagai manusia biasa, kita tentunya tidak d4pat lari daripada melakukan kesilapan. Sama macam situasi yang dialami se0rang penyampai radio ini apabila dia tersilap menyiarkan azan Maghrib l3bih awal daripada waktunya.

Penyampai di stesen radio tempatan Tawau ini t3lah menyiarkan azan Maghrib empat minit lebih awal gara-gara kesilapan tekn1kal. Dia juga telah melakukan satu permohonan maaf secara terbuka di laman Fac3book miliknya untuk memaklumkan tentang kejadian itu.

Menurutnya, berlaku kesilapan teknikal di man4 azan Maghrib telah disiarkan sebanyak dua kali iaitu pada 6.16 dan juga 6.20 petang. Azan maghrib yang disiarkan empat minit lebih awal itu juga tel4h menyebabkan warga Tawau yang terkesan telah membuka puasa lebih awal dari b1asa.

“Oleh itu, saya dengan rendah diri secara per1badi memohon maaf kepada warga Tawau yang terkesan dengan keadaan ini…”

Isu ini juga turut mendapat pandangan dari b3kas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri. Menurut beliau, umat Islam yang berbuka puasa lebih aw4l dari waktu yang sepatutnya kerana kesilapan azan Maghrib dari stesen rad1o tersebut dianggap terbatal puasanya.

“Tidak sah dan batal puasa individu yang meny4ngka telah pun tenggelam matahari tetapi ia belum lagi tenggelam. Waj1b diqadha’ semula menurut jumhur ulama.”

Oleh itu, mereka yang terkesan perlu mengg4ntikan semula puasa tersebut sekiranya telah berbuka puasa lebih awal k3rana insiden itu. Walaupun tidak menujukan kepada insiden ini secara spesif1k namun ia jelas menerangkan apa yang perlu dilakukan oleh mereka yang terkesan.

Semoga selepas ini masing-masing akan lebih berhati-hati dan tidak terburu-buru supaya tidak berbuka puasa lebih awal dari yang sepatutnya.

About admin

Check Also

Nyaris disaman, pemuda minta maaf tuduh Aeril Zafrel & Wawa Zainal terima duit PN

Pasangan selebriti Aeril Zafrel dan Wawa Zainal sekali lagi menjadi mangsa tuduhan apabila menerima imbuhan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *