Ikutilah Suruhan Nabi Ini, Janganlah Menjadi Imam ‘Syok Sendiri’

Sebagai umat Islam, kita digal4kkan utk solat berjemaah di masjid mahupun surau. Menjadi seorang Imam jvga merupakan satu saranan k3rana pahala melaksanakannya juga amatlah b3sar.

Semasa kita menjadi imam yg m3njadi ketua ketika solat berjemaah, adalah dinasihatkan agar kita elak vtk menjadi imam ‘syok sendiri’. Inilah yg diulas oleh seorang pengguna Faceb00k Mohd Hanif. Mari kita ikuti penulisan beliau.

DI ANTARA PERBUATAN NABI & P3RINTAH DARI NABI.

Saya tertarik melihat post1ng Murobbi Ustaz Shahrizan Daud At Turabi hafizaHULLAH semalam. Sed1kit ulasan dari saya yg dhoif.

Daripada al-Nu’man bin Basyir RA, bahawa Nabi Shallallahu ‘alaihi wassalam:

كَانَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقْرَأُ فِي الْعِيدَيْنِ، وَفِي الْجُمُعَةِ بِسَبِّحِ اسْمَ رَبِّكَ الْأَعْلَى، وَهَلْ أَتَاكَ حَدِيثُ الْغَاشِيَةِ

“Adapun Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wassalam membaca (di dalam solat) pada hari Jumaat & hari R4ya.

“سَبِّحِ اسْمَ رَبِّكَ الْأَعْلَى” & “وَهَلْ أَتَاكَ حَدِيثُ الْغَاشِيَةِ.” [Riwayat Muslim (878)]

Ada juga riwayat di m4na Rasulullah Shallallahu alaihi wassalam membaca Surah al-Jumaah pada rakaat p3rtama diikuti dengan Surah al-Munafiqun pada rakaat kedua ketika mengimami s0lat Juma’at.

Dalam kaedah fiqh, apab1la bertemu dua hadits yg mana satu adalah perbuatan Nabi sementara satu lag1 perintah atau suruhan dari Nabi, maka hendaklah didahulukan perintah/svruhan dari Nabi Shallallahu ‘alaihi wassalam.

Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wassalam bersabda:

إِذاَ صَلَّى أَحَدُكُمْ بِالنَّاسِ فَلْيُخَفِّفْ

“Apabila salah seorang d1 antara kalian mengimami solat, maka ringankanlah solatnya”. (HR. Bukhari & Muslim)

Begitu juga dengan had1ts ini:

الْغَدَاةِ مِنْ أَجْلِ فُلَانٍ مِمَّا يُطِيلُ بِنَا فَمَا رَأَيْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فِي مَوْعِظَةٍ أَشَدَّ غَضَبًا مِنْهُ يَوْمَئِذٍ ثُمَّ قَالَ إِنَّ مِنْكُمْ مُنَفِّرِينَ فَأَيُّكُمْ مَا صَلَّى بِالنَّاسِ فَلْيَتَجَوَّزْ فَإِنَّ فِيهِمْ الضَّعِيفَ وَالْكَبِيرَ وَذَا الْحَاجَةِ

”Ada seorang lelaki berk4ta kepada Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wassalam : “Wahai Rasulullah Aku in1 terlambat daripada solat disebabkan ada fulan yg memanjangkan solat ketik4 dia mengimami kami. Kata Abu Mas’ud : Aku tdk melihat Rasulullah mar4h pada hari Baginda memberi peringatan melainkan pada hari tersebut. Kemud1an Nabi bersabda : Sesungguhnya ada di antara kalian yg akan lari. Sesiapa yg menjadi imam maka ringkaskan. Ada dalam kalangan makmum yg lemah, ada yg tua & ada yg mempunyai hajat (utk diselesaikan).”

Riwayat Al-Bukhari (702)

Seringkali saya menyentuh hal ini agar para Imam meringkaskan bacaan solat tambahan pula masuknya waktu Subuh dah lambat.

Masuknya waktu solat Juma’at juga dah lambat. Waktu Subuh fikirkan jemaah yg nak pergi kerja, hantar anak sekolah & sebagainya. Begitu juga pada hari Juma’at, ramai yg terkejar-kejar masuk kerja.

Tahniah diucapkan kepada Murobbi Ustaz Shahrizan Daud at-Turabi hafizaHULLAH k3rana faham tugas Imam utk meraikan jemaah di belakangnya.

Janganlah menjadi Imam “syok sendiri” saja, mentang-mentanglah hari Juma’at ramai jemaah, ketika itulah nak dibaca surah-surah yg panjang sambil dialunkan lagu seumpama seorang qari yg bertanding tilawah Al-Quran.

Sumber: Mohd Hanif

About admin

Check Also

Tak Mampu Sihir Orang Islam Yang Jaga Solat – Bomoh Rusia

Tular sebuah video di media sosial, di mana seorang bomoh yang dipercayai berasal dari Rusia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *