Orang Ramai Persoal Kos Pembinaan Jambatan Kayu Bernilai RM50,000 Di Sarawak

Tular sebuah hantaran di Facebook apabila p1hak Jabatan Kerja Raya Miri, Sarawak merasmikan sebuah jambatan kayu yang m3nelan belanja sehingga RM50,000.

Dalam salah satu muat naik di Facebook, Corpor4te Communication JKR Sarawak menunjukkan perasmian jeti baharu Kampung Mut4p yang telah diadakan pada 6 April 2022 yang lalu.

Tekstur Ringan Dan Tidak Melekit, Vasel1ne Gluta-Hya Rahsia Untuk Anda Miliki Kulit ‘Glowing’ Raya Ini

Difahamkan bahawa jambatan bernilai ‘pr3mium’ ini bakal menggantikan jeti lama dan mengambil masa sehingga hampir s3bulan untuk disiapkan oleh pihak Jabatan Kerja Raya iaitu bermula pad4 7 Mac 2022 dan siap pada 1 April 2022.

“Projek RTP DUN N.71 Bekenu, Bina B4ru Jeti Kampung Mutap merupakan salah sebuah projek di bawah seliaan JKR M1ri dengan kos projek berjumlah RM50,000.00. Skop kerja bagi projek t3rsebut adalah pembinaan jeti 1m lebar x 15m panjang.

“Dengan siapnya jeti ini, ianya akan m3mudahkan penduduk Kampung Mutap, Bekenu untuk menjalankan aktiviti har1an khususnya ketika berlaku banjir serta air pasang besar kerana pendudvk kampung akan menggunakan laluan sungai sebagai laluan alternatif untuk ke Pasar Bekenu,” katanya

Bagaimanapun, hantaran ini mendapat tempias yang kurang enak daripada netizen. Jambatan yang bernilai ‘premium’ ini dianggap lekeh oleh netizen dan tidak kena pada harganya.

“Terbaik Kerajaan Negeri Sarawak…sepatutnya kalau dilihat project ni saya rasa rm 100,000 tapi dapat dijimatkan rm 50,000 terbaikk.. sayang abang jo,” kata salah seorang netizen.

“Sepatutnya, kos 50k dah boleh buat sebuah jeti konkrit lengkap dengan ciri-ciri keselamatan, tak pun sebuah jambatan simple dengan penghadang yang boleh sampai ke tebing sungai sana,” kata netizen yang lain.

“RM 50K ya. Beli kayu, upah Bangla etc. Less rm20k. Balance? Administrative cost, consultant fee etc.”

Pengembaraan dari Kuala Lumpur ke negeri asing, ini apa yang saya belajar di Sarawak. Rujuk pautan di bawah untuk membaca.

About admin

Check Also

Nyaris disaman, pemuda minta maaf tuduh Aeril Zafrel & Wawa Zainal terima duit PN

Pasangan selebriti Aeril Zafrel dan Wawa Zainal sekali lagi menjadi mangsa tuduhan apabila menerima imbuhan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *