Inilah Masjid Sadd4m Husseln Yang Tidak Sempat Siap Dibina

Pada lewat tahun 90-an, Sadam Husseln yang mana ket1ka itu merupakan Presiden Iraq merancang membina sebuah masjid dan ianya men3lan belanja sehingga $1 bilion. Dinamakan sebagai Masjid Saddam Jama’ Kab1r, masjid ini mula dibangunkan pada tahun 1999.

Jika masjld ini sempat siap dibina, ia merupakan s4tu pencapaian yang cukup besar dal4m sejarah pemerintahan Saddam dan bakal m3njadi masjid ketiga terbesar d1 dunia selepas Masjidil Haram di Mekah s3rta Madinah.

Dibangvnkan di atas tanah seluas 100 ekar, terdiri d4ripada 64 buah kubah, setingg1 20 tingkat dan dilengkapi dengan menara set1nggi 280 meter.

Selain d4ripada ini, terdapat satu lagi Masjid yang h3bat dibina Saddam. Masjid 1ni digelar dengan panggilan Masjid Umm al-Ma’arik yang bermaksud Masjid 1bu Segala Per4ng. Selain berfungsi sebagai m4sjid, ia juga merupakan monumen penting bagai memperingati sejarah per4ng t3luk yang berlaku pada tahun 1991.

Yang menarik tentang rekaan senibinanya ialah men4ra yang terdapat pada masjid ini. Empat menara melambangkan Rifel Kalashnikov dan empat lagi berbentuk seperti pelvru berpandu melamb4ngkan Scud missiles.

Selain itu terdapat juga menara setingg1 43 meter melambangkan 43 hari konflik antara Amerika dan Iraq dan satv lagi menara setinggi 37 meter yang melambangkan tahun kelahiran Saddam ia1tu pada tahun 1973.

Meskipun begitu, kerajaan Iraq menafi k3ras tentang rekabentuk menara masjid tersebut yang dikatakan berbentuk sep3rti pelvru Scud iaitu peluru yang dihantar menyer4ng Israel pada tahun 1991.

SUMBER:TPostbd

About admin

Check Also

Budak Menangis ‘Histeria’ Tak Ada Internet Punya Pasal “ Tak Nak Ikut Keluarga Balik Ke Kampung”

Tak Ada Internet Punya Pasal, Budak Menangis ‘Hist3ria’ Tak Nak Ikut Keluarga Balik Kampung Tinggal …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!