‘Sungai Itu Banyak Buaya’ – JKR Miri Kata Fakt0r Keselamatan Antara Punca K0s Pr0jek Bina Jeti RM50,000

Susulan projek pembinaan jet1 kayu bernilai RM50,000 di bawah seliaan Jabatan Kerja Raya (JKR) Miri dipert1kaikan netizen, jabatan berkenaan tampil memberi penjelasannya.

JKR Miri berkata, kos RM50,000 t3rsebut antaranya termasuk kos logistik, selain faktor keselamatan dan ke4daan jalan ke kawasan tersebut.

Kayu yang digunakan dalam projek 1tu pula merupakan kayu belian yang bernilai RM9,000 semeter, lebih rendah dar1 kadar harga pasaran.

Dengan bajet tersebut, JKR Miri y4ng melantik Syarikat Bukit Balat untuk membina jeti sepanjang 15 meter itv berjaya disiap lebih awal dari tarikh yang dijadualkan.

Difahamkan, JKR Miri terdahulu menc4dangkan membina jambatan keluli untuk keselesaan penduduk kampung. Namun, c4dangan itu terpaksa ditolak kerana kos projek terlalu tinggi.

Ketua Kampung Mutap, Sediah Abdullah s3ndiri yang memilih jeti diperbuat daripada kayu belian sebagai ganti d4n akan memohon peruntukan tambahan daripada wakil rakyat di kawasan itv untuk pembangunan fasa kedua jeti tersebut.

Sediah juga memaklumkan, sungai itv dipenuhi dengan buaya dan kontraktor yang dilantik (Bukit Balat Company) harvslah mengambil langkah berjaga-jaga ketika melaksanakan pembinaan jeti itu. Ke4daan jalan ke Kampung Mutap pula adalah jalan ladang yang amat membeb4nkan.

JKR Miri berkata, cabut undi b4gi projek tersebut dibuat pada 30 November 2021 di Pejabat Residen Miri d4n Syarikat Bukit Balat dipilih dan ditawarkan kontrak tersebut di mana proj3k mula dilaksanakan pada 7 Mac hingga 6 Jun 2022. Bagaimanapun, syarikat berkenaan berjaya menyiapkan projek itu pada 6 April.

Selepas melakukan pemeriksaan terakhir dan berpuas hati dengan hasil pembinaan jeti itu, JKR Miri kemudian menyerahkan projek jeti siap itu kepada ketua kampung dalam satu majlis yang diadakan baru-baru ini.

Sumber: Berita Harian

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *