ADUN Kelantan Kena Scam RM84,529 0leh ‘Pegawai LHDN’

Seorang Ahli Dewan Und4ngan Negeri (ADUN) Kelantan dilaporkan menjadi mangsa scam dan mengalami kervgian RM84,529 selepas diperdaya sindiket tersebut, baru-baru ini.

Ahli Politik berusia 50-4n itu hanya menyedari dirinya ditipu selepas menyemak baki akaun b4nknya di Bank Islam dan Bank Muamalat.

Ketua Jabatan Siasatan J3nayah Komersil Kelantan, Asisten Komisioner Mohd Wazir Mohd Yusof berk4ta, siasatan pihaknya mendapati mangsa terdahulu menerima panggilan d4ri seorang lelaki yang mendakwa dirinya adalah pegawai Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Suspek memaklumkan, m4ngsa mempunyai tunggakan cukai berjumlah RM52,900 yang membabitkan cukai terkvmpul disebabkan kemasukan wang tunai RM200,000 ke akaun syarikat milik m4ngsa.

Mangsa bagaimanapun men4fikan perkara itu. Suspek kemudian meminta mangsa membuat laporan polis d4n talian terus disambung ke Ibu Pejabat Polis Kontinjen Melaka.

Mangsa diminta menges4hkan segala pemindahan wang tersebut adalah tidak benar dan talian sekali lag1 disambung kepada seorang wanita yang kononnya merupakan pegawai dar1 Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Melaka bergelar Datuk.

Mangsa diminta membu4t pengesahan akaun miliknya dengan mengisi maklumat di link ‘Bank Negara’ y4ng diberi melalui aplikasi WhatsApp.

Keesokan harinya jam 10.30 pagi, mangsa pergi ke Bank Islam untuk menyemak baki akaun dan membu4t kad bank baharu, terkejut apabila mendapati baki wang dalam akaun berkur4ngan sebanyak RM71,480.

Mangsa kemudian p3rgi ke Bank Muamalat untuk membuat kad bank baru dan juga dimaklumkan baki ak4unnya berkurangan sebanyak RM13,049 yang dikeluarkan melalui dua trans4ksi.

Jumlah keseluruhan duit m4ngsa yang hilang adalah sebanyak RM84,529. Ekoran kejadian itu, mangsa tampil membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Kota Bharu untuk tindakan lanjut.

Polis sedang menjalankan siasatan dan mengesan suspek. Kes disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan.

Sumber: Harian Metrocff

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *