Ribuan Cengkerik ini memasuki Kota Makkah, Marilah kita sama-sama mengambil peringatan seperti mana yg djelaskn dalam Al-Quran Melalui Surah Al-A’araf

Perkongsian kisah ribuan c3ngkerik dik4takan memasuki Kota Makkah tdk beberapa lama dulu, maril4h sama-sama k1ta mengambil peringatan seperti mana yg ada disebutkan di dal4m Al-Quran mel4lui Surah Al-A’araf. Semoga ianya menjadi pengajaran buat k1ta semua ag4r sentiasa mentaati Allah SWT.

Dapat dilihat ribuan cengk3rik berterb4ngan & m4ti selepas disembur asap. Malah lebih teruk cengker1k-cengkerik 1ni dilihat hinggap di badan jemaah sehingga memenuhi tubuh m3reka.

Selepas tersebar luas, ad4 yg menga1tkan kejadian ini dengan bibit-bibit kerosakan yg dibawa masvk ke Semen4njung Arab termasuk negara Timur Tengah dengan adanya tari4n mel4mpau, jVdi & sebagainya.

Sebagai manusia kerdil, t3rnyata Allah sudah menurunkan ayat al-Quran sejak 1400 tahun dahulu seperti d1nyatakan dalam surah Al-A’raf ayat 133 yg membawa maksud:

Kami pun menghantarkan kep4da mereka t4ufan, & belalang, & kutu, & katak, & dar4h, sebagai tanda-tanda & bukti yg jelas nyata, maka mereka juga tetap berlaku somb0ng t4kbur & menjadi kaum yg menderh4ka.

Malah surah ini turut dikaitkan dengan kesomb0ngan yg dilakukan oleh kaum-kaum terdahulu termasuk Kaum Nabi Musa yg enggan tunduk kepada kekuasaan Allah SWT. Namun selepas diturunkan b4la, Dan apabila azab yg tersebut itu menimpa mereka, mereka (merayu dengan) berkata:

“Wahai Musa! Pohonkanlah kepada Tuhanmu utk kami dengan (kehormatan) pangkat Nabi yg diberikanNya kepadamu (yg menjadikan permohonanmu sentiasa makbul). Sesungguhnya jika engkau hapuskan az4b itu daripada kami, tentulah kami akan beriman kepadamu, & sudah tentu kami akan membebaskan kaum Bani Israil (pergi) bersamamu”.

Dalam pada itu, satu kenyataan rasmi dari Majlis Perbandaran Tanah Suci Makkah berkaitan ser4ngan ribuan cengkerik ini.

Berhubung dengan isu semasa Iaitu video yg merakamkan ribuan serangga memenuhi beberapa kawasan di sekitar kota Makkah Assyarif.

Majlis Perbandaran Kota Suci Makkah telah membuat siasatan & hasil dari siasatan itu menjelaskan:

Bahawa serangga itu adalah sejenis serangga yg bernama (janadibu sauda) atau (al jaddejad). Atau dikenali juga sebagai lipas malam (cengkerik). Ia terbang sekawan dari tempat lain ke tempat lain.

Walau bagaimana pun pasukan keselamatan yg dikhususkan dari unit kawalan serangga telah dihantar bagi menyelesaikan masaalah ini.

Pekerja pembersihan melakukan kerja-kerja membersih selepas cengkerik ini m4ti.

Sebanyak 138 orang pekerja yg disertakan bersama mereka sebanyak 111 pest controls atau alat pembasmi serangga.

Pembasmian telah dilakukan bermula dari sudut yg mana ia banyak didapati keluar. Iaitu saluran air bawah tanah, Saluran air kumbahan, Laluan terbuka atau tertutup. Semua ini dilakukan disekitar masjidil haram assyarif khususnya di bahagian yg bernama Al Qusyasyiyyah.

Maka sesungguhnya, pihak berwajib telah berjaya menangani masaalah ini dengan mengerahkan segala tenaga & usaha mereka. Bergantung pada kemampuan yg mereka miliki sebagai menjaga kesucian tanah haram ini.

Ia menjadi bukti pantas & segeranya perlaksanaan ini dilakukan serta-merta bagi membasmi serangga serangga ini agar bisa menjaminkan keamanan & keselamatan ke atas pengunjung tetamu tetamu Allah di Baitullah.

sumber: My Team Network

About admin

Check Also

5 T̷ahun Tingg̷alk̷an Duni̷a ‘m̷ak ny̷ah’, Pemud̷a Ini Ten̷ang Bergel̷ar Tuk̷ang Bu̷at Ker̷and̷a

“Sudah Simpan Batu Nis4n, Ker4nda…”, Tinggalkan Dunia ‘M4k Nyah’, Tenang Jadi Tukang Buat Ker4nda Jun …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *