“Berpuasa Di Dunia, Berbuka Di Syurga” lndahnya Pemergian Mu Adik Hamzah, Pergi Deng4n Penuh Senyuman

Adik Ini Berpuasa Di Dvnia Tapi Berbvka Di Syurga…Manisnya Senyumanmu NakTiga jam sebelum berbuka puasa hari ter4khir Ramadhan 1442H, kanak-kanak berusia 12 tahun ini keluar ke pasar utk memb3li sayur. Pasar berkenaan terletak,

kira-kira 1km dari rumahnya di Hayyu Syuja’iyah, Timur Ghaz.zah. Hamzah terkenal di kalangan penduduk kampvngnya sebagai kanak-kanak berwatak dewasa.

Dia sememangnya se0rang anak yg svka menolong ibu bapanya, biarpun bukan anak sulung lelaki. Hamzah anak bongsu d4ri 5 beradik. Dia turut mempunyai 3 saudara sebapa. Dalam perjalanan k3 pasar petang itu,

Hamzah bertembung dengan sebuah pesaw4t y4hudi. Mus0h dur.jana itu terus memb3dil tubvh kecil itu menyeb4bkannya terp3lanting beberapa meter berhampiran kawasan perkub0ran Abu al-Kas.

M4yatnya dibawa ke H0spital As Syifa’ di tengah bandar Ghaz.zah. Kakitangan h0spital sangat teruja melihat jen4zah kanak-kanak ini. Wajahnya mengukir senyuman yg sungguh manis.

Namun, tiada siapa mengenalinya sebagai Hamzah Nisar k3rana tiada sebarang pengenalan diri pada tubuhnya.

Sehinggalah bapanya tiba di h0spital k3rana mencari anaknya yg tdk pulang ke rumah. Si bapa sangat terkejut mendapati Hamzah sudah tid4k berny4wa. Namun kesed1hannya terubat sebaik melihat senyuman dari raut wajah anak kesayangannya itu.

Si bapa yakin bahawa anaknya mendapat anugerah sya.hid. Pasti anaknya akan ditempatkan di syurga Allah. Pasti anak ini akan menunggu ibu bapanya di pintu syurga.

Demikianlah yakinnya si bapa dengan janji Allah. Bukan kali pertama keluarga ini berhadapan suasana sebegini.

Bahkan keluarga Hamzah sememangnya terkenal sebagai keluarga yg mempunyai ramai syuhada’. Antaranya ialah bapa saudaranya, Mohd Yasin Nisar yg terbun0h dalam ser4ngan udara pada 2001.

Demikian juga Yasin Naif Nisar yg terbun0h dalam serangan di Hayyu Zaitun pada 2002. Bapa saudara sebelah ibunya, Mohd Rasyad Al Khauli turut,

terk0rban dalam ser4ngan udara pada tahun 2014. Semoga Allah merahmati As Syahid Hamzah Nisar & bapa-bapa saudaranya yg gugur sya.hid.

Kata-kata Mutiara1. “Aku percaya, takdir Allah pastilah yg terbaik untukku & untukmu juga.”

2. “Rugi sekali jika seorang pria melepas wanita yg cantik akhlaknya, hanya demi mengejar wanita yg cantik wajahnya.”

3. “Kamu tdk berhak mengeluarkan air mata utk seseorang yg belum halal bagimu.”

4. “Jangan menyerah saat doa-doamu belum terjawab. Jika kamu mampu bersabar, Allah mampu memberikan lebih dari ap4 yg kamu minta.”

5. “Jangan salahkan orang ketika kamu kecewa, tapi salahkan dirimu sendiri karena terlalu berharap sesuatu yg belum pasti.”

6. “Jika sayang orang tua, taati Allah, maka orang tua kita akan disenangi Allah, disayang Allah, itulah sebenar-benar balasan kita pada orang tua.”

7. “Kunci hidup bahagia adalah jalani, nikmati, & syukuri.”

8. “Kekayaan bukanlah dengan banyaknya harta, namun kekayaan adalah hati yg selalu merasa cukup.”

9. “Awali hari dengan Bismilah, optimistis, & tawakal, Insyaallah harimu akan berkah.”

10. “Bila hijrahmu karena Allah, kamu akan terus melangkah walaupun sudah lelah.”

Sumber: MyMediaMaya

About admin

Check Also

5 T̷ahun Tingg̷alk̷an Duni̷a ‘m̷ak ny̷ah’, Pemud̷a Ini Ten̷ang Bergel̷ar Tuk̷ang Bu̷at Ker̷and̷a

“Sudah Simpan Batu Nis4n, Ker4nda…”, Tinggalkan Dunia ‘M4k Nyah’, Tenang Jadi Tukang Buat Ker4nda Jun …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *