K0ta Purba Mewah Berusia 1700 Thun Timbul Smula. Salntis Temul Sesuatu Yang Mengjutkan

Bandar dan pekan adalah sangat p3nting untuk kehidupan kita. Sebagai pusat perdagangan, komuniti, dan seni, 1a adalah tempat di mana perkara menarik berlaku dan kemajuan dihasilkan.

Keseluruhan tamadun telah didor0ng oleh bandar-bandar berkuasa seperti Rom, London, dan Paris. Tetapi kad4ng-kala, bandar-bandar m.usnah a.kibat alam semula jadi.

Bandar-bandar boleh bertahan d4ripada kebanyakan b.encana alam tetapi banjir bukan salah satu daripadanya. N4mun terdapat kebaikan daripada b.encana banjir ini di mana ia seben4rnya boleh melindungi monumen-monumen dengan baik.

Kota purba Baiae di Rom ser1ngkali disamakan dengan Las Vegas kerana pernah menjadi kawasan yang terken4l dan diduduki oleh golongan elit serta maharaja. Video penemuan disediakan d1 bawah.

Akan tetapi sekitar 1,700 t4hun yang lalu, kota agung ini mula lenyap dim.amah bumi setelah dibed1l dengan b.encana alam semulajadi sekali gus membuatkannya hilang ditel4n lautan.

Beberapa ribu tahun kemudi4n, sekumpulan pasukan ekspedisi berjaya menemui tapak asal kota ini yang m4sih memiliki beberapa ukiran patung serta mozek yang berwarna-warni dan m4sih terpelihara.

Seorang jurugambar dari It4li iaitu Antonio Busiello mem.utuskan untuk merakamkan beberapa imej m3ngagumkan berkenaan kota purba bersejarah itu sekali gus memperlihatkan k3pada masyarakat tentang rupa sebenar kota purba Rom yang mewah ini pada satv masa dahulu.

Kota Baiae ditemui di Teluk Naples, Itali dan dilaporkan seringkali dikunjungi oleh golongan atasan seperti Julius Caesar, Nero, Pompey the Great, Marius dan Hadrian.

Akan tetapi, aktiviti gunung berapi yang berlaku di dasar laut kota ini telah menyebabkan ianya lenyap. Setelah ditemui, para saintis mula membuat penyelidikan mengenai kota ini dan mendapati perumahannya dibina daripada batu marmar putih yang halus.

Keja.dian tanah r.untuh yang berlaku di selatan Naples pada tahun 2014 sedikit sebanyak telah mendedahkan sebahagian besar kota Baiae.

Menurut Busiello, 45 tahun, menyelam di sekitar tapak kota Baiae ini boleh dikatakan seperti menyelam ke dalam sejarah.

โ€œMozek yang cantik dan perumahan serta kuil menunjukkan kekayaan dan kemewahan kawasan ini. Ia dikategorikan sebagai salah sebuah bandar Roman yang paling penting selama berabadโ€.

โ€œPliny juga pernah menetap di sini dan beliau telah menyaksikan serta menggambarkan l.etusan Gunung Vesuvius yang mem.usnahkan Pompeii dan Herculaneumโ€.

Memandangkan bekas kota bersejarah ini tidak disentuh oleh mana-mana manusia, ia secara tidak langsung menjadi santuari bagi hidupan laut di situ.

Gambar di bawah menunjukkan corak mozek yang sangat menarik dan luar biasa.

Berikutan penemuan bandar tenggelam ini, para saintis dari Universiti Calabria dan penyelidik dari Sepanyol, Mรณnica Alvarez de Buergo telah bekerjasama untuk menganalisis salah satu elemen penting dan bernilai dalam pembinaan rumah di Baiea iaitu marmar putih.

Hasil kajian diterbitkan di dalam jurnal Sains Permukaan Gunaan dan disahkan bahawa marmar ini berasal dari kawasan kuari yang terletak di Itali, Turki dan juga Greece.

Kredit : EB/Limauasamboi

About admin

Check Also

Tak Mampu Sihir Orang Islam Yang Jaga Solat – Bomoh Rusia

Tular sebuah video di media sosial, di mana seorang bomoh yang dipercayai berasal dari Rusia …

Leave a Reply

Your email address will not be published.