Seorang Lelaki “Scam” Kereta Kononnya Dilanggar.. Dia ‘Ghaib’ Selepas Diberitahu Ada Dashcam Dalam Kereta

Scam kemalangan jalan raya yg popvlar di China mungkin telah menular di sini apabila polis kini sedang mencari se0rang lelaki yg menghilangkan diri selepas terbabit kemal4ngan di Kl4ng.

Tular satu rakaman d4shcam di media sosial yg memaparkan seorang pejalan kaki yg didakwa sengaja mem4lsukan kem4langan kononnya dilanggar kereta.

Menerusi rakaman tersebut, seor4ng lelaki yg berada di tengah jalan tiba-tiba melintas & terus berlari mel0mpat ke arah cermin depan kereta tersebut.

Dapat dilihat aksi pel4nggaran yg dilakukan lelaki berkenaan telah menyebabkan cermin ker3ta pemandu retak.

Menurut Ketua Polis Da3rah Klang Utara, Asisten Komisioner S. Vijaya Rao, pengadu yg membuat lap0ran memaklumkan kepada pejalan kaki itu bahawa keretanya mempunyai rak4man dashcam lalu lelaki tersebut terus beredar dengan kecederaan r1ngan.

Lelaki Seng4ja R3mpuh Kereta Konon Dilanggar

Jelasnya, pencar1an lelaki itu dilakukan pihak polis di hospital Klang & klinik berdek4tan namun didapati tdk menerima sebarang rawatan di mana-mana pusat pervbatan.

Tambahnya, seh1ngga kini, tiada saksi yg tampil utk membantu siasatan.

Rata-rata netizen yg melihat video terbabit menganggap bahawa lelaki itu sengaja bertindak sedemikian utk mendapatkan pampasan atau wang secara mudah.

Biasa berlaku di luar negara, kali ini berlaku di Klang. pic.twitter.com/zv0Rgl8Jyd

— MyWatch (@My_CrimeWatch) April 14, 2022

Taktik inilah yg popular di China, yg mana mereka terlibat dalam ‘kemalangan’ lebih selesa utk menyelesaikannya di luar k3rana tdk mahu membuang masa menunggu siasatan & sebagainya.

Vijaya Rao menggesa mereka yg mempunyai maklumat utk pergi ke balai polis berhampiran & membantu siasatan.

Kes itu diklasifikasikan mengikut Seksyen 336 Kanun Keseksaan iaitu perbuatan yg membahayakan nyawa atau keselamatan orang lain.

Dalam pada itu, orang ramai turut menasihati begitu pentingnya pemasangan kamera dashcam di dalam kenderaan k3rana mungkin ia mampu menyimpan bukti sekiranya berlaku kemalangan di jalan raya.

Sumber: Kosmo

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *