Fahmi Reza – Sanggup Hina Agama Dan Negara Atas Nama Satira?

Pereka grafik & aktivis, Fahmi Reza sek4li lagi mencetus kekecohan baru-baru ini apabila beliau membuat satu hant4ran kontroversi di Facebooknya.

Beliau kemudiannya ditahan reman sel4ma sehari di lokap Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi gara-gara hant4rannya itu yg berupa satu animasi watak monyet Mojo Jojo dari siri The P0werpuff Girls yg diubah suai memakai seragam istana berwarna kuning.

Selepas dibebaskan, Fahmi sempat lagi m3mbuat satu hantaran berbaur sarkastik di Facebooknya yg ditujukan kepada pih4k polis.

“Aku dah check out dari Hotel Dang W4ngi! Pakej penginapan 2 hari 1 malam courtesy of Mojo Jojo!

“Lokasi yg menarik, persekitaran yg s3mpurna & kebajikan yg hebat. Makanan juga sedap, siap dapat pakej sahur & 1ftar yg dihantar ke bilik.

“Akan datang semula nanti pada masa ak4n datang. Aku bagi empat bintang,” ucapnya di Facebook dengan nada sin1s.

Kes beliau disiasat mengikut Seksy3n 4(1) Akta Hasutan 1948 k3rana kecenderungan menghasut & Seksy3n 233 Akta Komunikasi & Multimedia 1998 iaitu penggunaan tdk wajar kemudahan rangk4ian atau perkhidmatan rangkaian.

Sebelum ini, hantaran karikatur beliau tersebut telah mengundang kemarahan warganet k3rana disifatkan sebagai amat keterlaluan.

Seorang pengguna Facebook, Jimmy Nezzar telah membuat hantaran berikut bagi mengutuk perbuatan Fahmi yg disifatkannya sebagai satu penghinaan terhadap agama & negara dari seorang yg bongkak serta tdk beradab.

1 Fahmi Reza

ISU ARTWORK SATIRA FAHMI REZA

Lama aku berdiam diri mengenai lukisan satira Fahmi Reza ni. Sebagai bekas pelajar Ijazah Sarjana Senilukis & Senireka, aku terbuka dengan ap4 pun karya seni, sama ada dalam bentuk audio atau visual.

Akan tetapi, dalam berkarya, kita perlulah ada ilmu, sama ada dari segi teknikal, falsafah, prinsip. Sama ada seni yg simple sampai ke abstrak, perlulah ada ilmu & ada kajian-kajian tertentu sebelum menzahirkan sesuatu karya itu. Itu yg kami belajar selama di universiti. Dan kini kami praktikkan sama ada di alam pekerjaan atau dalam kehidupan seharian.

Sebagai pengamal protokol acara diRaja pula, aku rasa terkesan dengan hasil karya beliau yg terbaru ini. Dalam mengamalkan kerja-kerja aku, banyak yg aku kena kaji tentang bukan sahaja Kesultanan di Tanah Melayu, bahkan pelbagai sistem Sultan, Monarki, Raja di seluruh dunia. Dari mana leluhurnya, adab & susilanya, adatnya, disiplinnya, sistemnya. Bukan aku tdk terbuka, tapi dalam keterbukaan itu, ada benda yg zahir tampak pada mata aku yg mengganggu aku sebagai seorang Muslim & seorang rakyat Malaysia. IAITU LAMBANG BINTANG PECAH 14 SERTA BULAN pada Tengkolok lukisan digital itu, & ianya adalah elemen penting pada JATA NEGARA DAN JALUR GEMILANG.

Lihatlah bagaimana bulan sabit & bintang pecah 14 digambarkan sebagai DUA TANGAN DENGAN JARI TENGAH.

Sedarkah anda bahawa anak bulan (bulan sabit) lambang AGAMA ISLAM sebagai agama rasmi Malaysia?! Bintang pecah 14 itu tanda perpaduan 13 buah negeri & Kerajaan Persekutuan.

Setiap karya seni ada maksud tertentu, yg hanya pengkarya sahaja yg faham. Akan tetapi bila lambang JATA NEGARA dibuat sebegitu, adakah ini menunjukkan sama ada beliau benci Negara & Agama? Perlu diingatkan, BENCI PADA KERAJAAN ADALAH BERLAINAN BENCI PADA NEGARA DAN AGAMA. DUA PERKARA INI BERBEZA SAMA SEKALI. Jangan k3rana konon kita ni benci pada kerajaan, kita nak jari tengahkan sekali Agama & Negara. Mana jati diri kita? ADAKAH FAHMI REZA SEORANG ATHEIST, ATAU SEORANG BUKAN WARGANEGARA, ATAU SEORANG YANG BONGKAK DAN TIDAK BERADAB?

Ada yg hendak samakan imej satira band Sex Pistols – God Save The Queen di UK. Anda lihatlah pada poster Sex Pistols.. Adakah mereka mempermainkan bendera United Kingdom? Adakah mereka merubah wajah Ratu? Adakah mereka membuat sebarang “photo manipulation”? Ini kita cakap berkenaan Sex Pistols ni.. yg memang terang-terang dari Barat, nama band dia pun dah menunjukkan “Kebaratannya” mereka.. akan tetapi bendera mereka, wajah Ratu mereka, masih mereka kekalkan.. Walaupun mereka ini Punk & dari barat pulak tu, nampaknya mereka lebih BERADAB dalam KETERBUKAAN.

Akhir kata, jika nak kata kita ni lebih berilmu, maka Iblis itu lebih berilmu daripada kita.. Cuma ap4 yg membuatkan Iblis salah, hanyalah k3rana BONGKAK. JADI APAKAH KITA INI? SUDAHLAH ILMU CETEK, BONGKAK PULAK TU.. KITA LEBIH HINA DARI IBLIS.

SEKIAN.

BACA: Daya Intelek Dan Tahap Pemikiran Berbeza Yang Terdapat Pada Pelawak Antarabangsa

Sumber: Facebook Jimmy Nezzar

About admin

Check Also

5 T̷ahun Tingg̷alk̷an Duni̷a ‘m̷ak ny̷ah’, Pemud̷a Ini Ten̷ang Bergel̷ar Tuk̷ang Bu̷at Ker̷and̷a

“Sudah Simpan Batu Nis4n, Ker4nda…”, Tinggalkan Dunia ‘M4k Nyah’, Tenang Jadi Tukang Buat Ker4nda Jun …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *