[Video] Ngerl Melihat Penunggang Motosikal Didakwa ‘Microsleep’ Nyaris Digilis L0ri Tangki

Pa’da ha’ri se’malam tu’lar s4tu ra’kaman dashcam seorang penunggang motosikal nyaris digilis sel3pas dia didapati tertidur secara microsleep apabila lori tangki berada d1 sebelah kirinya.

Di a’wal ra’kaman vi’deo ter’sebut, pe’nunggang mo’tosikal itu mem’berikan signal untuk masuk ke lorong k4nan selepas melepasi lampu isyarat. Setelah berada beberapa meter hadapan k3nderaan yang merakam video kejadian itu, penunggang motosikal itu tiba-t1ba meluru dan merempuh bahagian kepala lori berkenaan.

Se’jurus pe’langgaran itu ber’l4ku, pe’nunggang dan mo’tosikalnya tercampak di atas jalan raya, lalu tayar b3lakang lori tangki itu melanggar sedikit bahagian motosikal. Manakala penvnggang itu pula terselamat daripada digilis apabila dia tercampak di tengah-t3ngah jalan.

https://www.facebook.com/1515317295/videos/5913987671951807/

Ke’mudiannya mang’sa se’gera ban’gun da’lam keadaan bingung, lalu membuka topi keledar dan berjalan menuju ke pembahagi jalan untuk duduk di atasnya. Manakala pemandu lori tangki itu pula memberhentikan kenderaan di tepi bahu jalan sejurus menyedari bahagian kepala lorinya dilanggar.

Per’kongsian vi’deo itu te’lah men’dapat re’aksi orang ramai yang berasa ngeri dan pada masa sama meluahkan rasa bersyukur kepada penunggang motosikal itu kerana mangsa terselamat daripada insiden yang boleh meragut nyawanya.

Tam’bah ne’tizen yang per’nah men’galami sen’diri pen’galaman microsleep semasa di atas jalan raya, andaikata ada pemandu atau penunggang berasa sangat penat, disarankan agar berehat terlebih dahulu sebelum memulakan perjalanan. Ini kerana sekali terlelap, ia boleh mengundang kemalangan.

SUMBER : Vocket I DashCam Owners Malaysia

About admin

Check Also

Nyaris disaman, pemuda minta maaf tuduh Aeril Zafrel & Wawa Zainal terima duit PN

Pasangan selebriti Aeril Zafrel dan Wawa Zainal sekali lagi menjadi mangsa tuduhan apabila menerima imbuhan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *