9 Tahun Baru Siap, Menara Steinway Banggunan Pencakar Langit Paling “Halus” Di Dunia

Ma’syarakat Ma’laysia pa’tut ber’b4ngga Malaysia mula menjadi sebutan dengan kehadiran struktur Menara Merdeka 118. Ia dimiliki dan dibangunkan oleh syarikat pengurusan aset terbesar n3gara kita, Permodalan Nasional Berhad (PNB). Pada ketinggian 678.9 meter, 1a sekaligus merupakan bangunan kedua tertinggi dunia buat masa ini sel3pas Burj Khalifa, Dubai.

Ke’kaguman o’rang luar un’tuk me’l1hat bangunan ikonik itu meletakkan Malaysia sebagai antara destinasi p3lancongan popular di peringkat antarabangsa.

Me’nurut Daily Mail, pem’binaan Me’n4ra Steinway men’gambil masa 9 tahu untuk siap sepenuhnya pada tahun lalu. Ia b3rmula dibina pada tahun 2013 dan terletak di kawasan 111 West 57th Str3et atau dijuluki Billionaires’ Row di pusat bandar Manhattan.

Me’nara Steinway yang se’tinggi 1,428 k4’ki itu (kira-kira 435 meter) mempunyai nisbah ketinggian kepada leb4r 24:1.

Hal ini men’jadikannya `pen’cakar l4n’git pa’ling nipis di dunia’ dan salah sebuah bangunan tertinggi di hemisf3ra Barat.

Me’nara Steinway ju’ga ki’ni mu’la m3m’buka pe’luang ke’pada orang ramai yang berhasrat bagi pembeli kediaman di b4ngunan tersebut. Bangunan 84 tingkat itu dibina menghadap pemandangan C3ntral Park turut dilengkapi sebanyak 60 kediaman mewah.

Har’ga un’tuk pang’sapuri ber’k3naan ber’mula pa’da AS$7.75 juta (RM32.7 juta) bagi unit studio manakala b4gi pangsapuri jenis Penthouse pula, ia disenaraikan pada harga AS$66 jvta (RM278.5 juta).

Pe’maju ban’gunan ber’kenaan b3r’kata, Menara Steinway memang direka bentuk secara luar biasa bagi menampilkan ciri-ciri yang menonjolkan kemegahan. Bahagian timur dan barat bangvnan itu menampilkan jubin terracotta dengan warna gangsa sepertimana dig4mbarkan dalam imej dirakam jurugambar seni bina, Evan Joseph.

Wah , he’batnya si’apa yang m3n’jadi pen’duduk di `pencakar langit paling nipis di dunia’, Tapi penulis g3run la rumah tinggi-tinggi sangat ni…huhu

SUMBER:Maskulin

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *