Orang Ramai Tidak Lagi Diwajibkan Memakai Pelitup Muka Di Kawasan Terbuka Bermula 1 Mei

Sebentar tadi, YB Khairy Jamaluddin (KJ) mengvmumkan beberapa protokol baharu selepas negara memasuki fasa endemik pada 1 Apr1l yang lalu. Antara salah satunya, pemakaian pelitup muka tidak lagi diw4jibkan apabila berada di kawasan terbuka.

Orang ramai hanya wajib menggunakan pelitup mvka apabila berada di dalam kawasan bangunan tertutup, menaiki pengangkvtan awam serta menaiki kenderaan e-hailing. Walaubagaimanapun, pelitup muka b0leh ditanggalkan semasa melakukan aktiviti-aktiviti bersenam di gimn4sium atau ketika sedang berucap atau sedang melakukan persembahanan.

Tambah YB KJ lagi, protokol pemakaian pelitvp muka tidak diwajibkan di kawasan luar bangunan atau terbuka selepas m3ngambil kira risiko penularan jangkitan yang rendah dalam keadaan di mana v3ntilasinya adalah baik.

“Walau bagaimanapun, KKM menggalakkan agar pem4kaian pelitup muka di luar bangunan terus diamalkan terutamanya apabila b3rada di kawasan ramai orang dan sesak seperti bazaar Ramadan, pasar malam, st4dium,” katanya.

Manakala bagi individu yang bergejala seperti dem4m, batuk dan selsema serta individu yang berisiko tinggi pula digalakkan menggunakan pelitup muka semasa di kawasan terbuka mahupun tertutup bagi mengelakkan jangkitan.

YB KJ menyatakan kelonggaran pemakaian pelitup muka dan imbasan kod QR MySejahtera tidak diwajibkan lagi apabila memasuki premis atau tempat-tempat awam akan berkuatkuasa pada 1 Mei ini.

Sementara itu pengguna lebuh raya PLUS masih perlu sentuh kad TNG dan lalu lorong RFID untuk mendapatkan tol percuma yang akan bermula pada hujung minggu ini.

SUMBER: The Vocket

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *