2000 Babi Hilang Di Port Dikson Cetus Tanda Tanya..’Elak Beli Daging Murah’

Ke’hilangan 2,000 ba’bi di 19 bv’ah la’dang di Kam’pung Baru Tanah Merah Site A, Port Dickson ternyata mencetvskan tanda tanya buat pasukan pemantau Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri Sembilan (JPVNS). Ditambah pula ladang-ladang ini mempunyai rekod virvs Demam Babi Afrika (ASF) yang menyebabkan 275 ekor telah dilupuskan sebelum 1ni.

Me’lalui la’poran Harian Metr0, di’fahamkan ba’hawa bi’natang ternakan di 19 ladang terbabit telah dibawa k3luar oleh pemilik premis secara senyap. Pihak JPVNS juga tidak dimaklumkan ol3h pemilik ladang dan sehingga kini ia menjadi tanda tanya adakah babi itu dilvpuskan atau berpindah lokasi.

Pen’gerusi Ja’watankuasa Ber’t1ndak Per’tanian dan Industri Makanan negeri, Datuk Bakri Sawir berkata satv laporan polis sudah dibuat berkenaan kejadian tersebut dan pasukannya kini sedang menunggu maklumat lanjut untuk tindakan seterusnya.

Se’hingga ki’ni ti’ada la’poran yang men’dakwa bahawa babi dari 19 ladang itu dijual kepada orang ramai pada harga murah. Sehubungan itu, pihak JPVNS mengingatkan orang ramai supaya berhati-hati bagi mengelak sebarang risiko keselamatan.

Se’belum ini, JPVNS me’lupuskan 275 e’kor ba’bi susulan kes pertama ASF di kesan di sebuah ladang di Kampung Baru Tanah Merah Site A. Ia menjadikan baki 19 ladang yang masih beroperasi di kawasan itu dengan anggaran 2,000 ekor babi.

Kredit : Vocket

About admin

Check Also

Tak Mampu Sihir Orang Islam Yang Jaga Solat – Bomoh Rusia

Tular sebuah video di media sosial, di mana seorang bomoh yang dipercayai berasal dari Rusia …

Leave a Reply

Your email address will not be published.