Kiamat Iklim Akan Berlaku Tahun 2040? Malaysia Antara Negara Yang Akan Terjejas

KUALA LUMPUR: Malaysia menjadi antara negara dunia yang bakal dilanda kiamat iklim, diramal pada tahun 2040, bermakna 18 tahun sahaja lagi. Kenapa kiamat? Benarkah ia begitu mengerikan sehingga ianya dipanggil kiamat?

Ikon Ais Kutub Utara, Dr Sharifah Mazlina Syed Abdul Kadir menerangkan, hasil pemerhatian beliau semasa beberapa kali ke Kutub Utara dan Antartika mendapati, ais semakin mencair, gunung berapi kini mula aktif di Antartika dan suhu di Kutub Utara pula bukan membeku tetapi hanya suam-suam sahaja.

Jelasnya lagi, semua petunjuk itu adalah kesan daripada pemanasan global, yang tidak pernah berlaku, tetapi semakin mendekatkan negara dunia, tanpa terkecuali Malaysia kepada iklim paling ekstrem yang beliau gelarkan sebagai ‘kiamat iklim’.

“Melihat kepada perkembangan itu semua, berbaki 18 tahun lagi dari sekarang, iaitu pada 2040, dunia mungkin alami kiamat iklim yang akan turut sama menjejaskan negara Malaysia,” kata beliau kepada Astro Awani baru-baru ini.

Sharifah Mazlina ditemui di majlis meraikan Ahli Geografi Dunia anjuran Russian H0use Kuala Lumpur di Jalan Ampang. Hari Ahli Geografi Dunia disambut pada 18 Ogos setiap tahun di Rusia sebagai memperingati penubuhan Persatuan Ahli Ge0grafi Rusia pada tahun 1845.

Kata Sharifah Mazlina, ramalan itu bukan sahaja berdasarkan pemerhatiannya semasa di Antartika , tetapi turut disahkan saintis-saintis seluruh dunia termasuk dari Rusia dan Amerika Syarikat.

Tambahnya, setelah beberapa kali menjelajah Kutub dan Antartika, melihat sendiri dengan mata kepala sendiri, beliau mendapati, banyak bongkah-bongkah ais pecah dan hancur.

“Kedaannya amat mengerikan sekali. Beberapa saintis dunia sebelum ini berkata akan berlaku iklim ekstrem pada 2040 atau 2041, kenapa mereka berkata demikian? Kerana pada 2040, ais di Antartika akan mencair dengan sangat teruk sekali.

“Antartika ini saiznya dua kali ganda Australia, ambil sahaja sebahagian daripadanya, jika mencair pada 2040, apa akan berlaku? Inilah yang saya panggilkan kiamat iklim. Saintis juga sudah mengiyakan fakta ini.”

Antartika tebal air batunya 2.3 kilometer, sekarang, ia 2.5 meter ke bawah, kalau semuanya mencair, apa yang akan berlaku ialah, limpahan ombak, tsunami, banjir yang teruk, tanah runtuh dan sebagainya lagi.

“Satu lagi yang mengejutkan ialah, semasa berada di pesisir pantai Antartika, ada sebuah gunung berapi yang aktif, di sekelilingnya sudah panas dan tiada langsung salji,” jelas beliau lagi.

Ditanya jika Malaysia terjejas dengan ramalan kiamat iklim 2040, beliau dengan tegas mengakui tidak syak lagi, memandangkan pada masa ini sekali pun Malaysia sudah alami musim monsun yang berbeza daripada kebiasaannya. Sedari atau tidak, banjir sangat kerap berlaku, banyak tempat rendah turut ditenggelami air.

Ini antara petandanya di mana perubahan cuaca yang tidak menentu sekarang berlaku berikutan pemanasan global yang melampau.

Lebih-lebih lagi, kedudukan geografi Malaysia di bawah garis khatulistiwa, menyebabkan negara ini berpotensi dilanda kiamat iklim juga nanti.

“Ini yang saya nak kongsi kepada rakyat Malaysia supaya sedar pemanasan gl0bal sudah semakin serius. Malah sehari sebelum sampai ke persisiran Antartika itu kita juga sudah nampak bongkah hanyut ke lautan besar.

“Jadi ini bukan perkara kecil yang boleh dianggap main2 dan perkara serius lebih-lebih lagi Malaysia sudah mengalami musim monsun yang lari kebiasaan seperti banjir dan sebagainya,” tambah beliau.

Dalam pada itu, Sharifah Mazlina turut menekankan kepada rakyat Malaysia mengambil berat isu pemanasan gl0bal di negara ini. Tindakan seperti kitar semula, kurangkan penggunaan plastik dan karbon serta banyakkan penanaman pokok antara langkah kecil yang membawa kesan besar kepada soal pemanasan global ini.

Sharifah Mazlina, pengasas pertubuhan bukan kerajaan (NGO) All Women Empowerment To Accelerate (AWETA), ialah wanita Asia pertama yang telah merentasi Antartika secara solo. Dan, terbaharu, pada 7 Mac 2022, Sharifah Mazlina dan pasukannya ke Antartika sekali lagi bagi menyertai misi pelayaran “Climate Force 2041 (CF2041) untuk mengkaji lagi kesan pemanasan global di kawasan itu selama 12 hari.

Sumber: Astro Awani

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *