Lelaki Dipercayai Ada Masalah Mental Buat Kecoh Di Mahkamah

KUALA LUMPUR: Polis kini sedang menjalankan siasatan berhubung tindakan seorang ‘lelaki misteri’ yang menimbulkan kekecohan di perkarangan pintu masuk utama Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur, pada tengah hari tadi.

𝗞𝗲𝘁𝘂𝗮 𝗣𝗼𝗹𝗶𝘀 𝗗𝗮𝗲𝗿𝗮𝗵 𝗦𝗲𝗻𝘁𝘂𝗹, 𝗔𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗻 𝗞𝗼𝗺𝗶𝘀𝗶𝗼𝗻𝗲𝗿 𝗕𝗲𝗵 𝗘𝗻𝗴 𝗟𝗮𝗶, berkata polis membuka kertas siasatan berkait kes itu selepas menerima satu laporan pada jam 4.38 petang tadi.

Menurut beliau, siasatan awal mendapati lelaki terbabit merupakan seorang guru yang dipercayai mempunyai masalah mental.

“Kejadian dilaporkan sekitar jam 12.10 tengah hari dan siasatan mendapati lelaki itu hadir ke mahkamah untuk mengikuti prosiding perbicaraan 𝗯𝗲𝗸𝗮𝘀 𝗣𝗲𝗿𝗱𝗮𝗻𝗮 𝗠𝗲𝗻𝘁𝗲𝗿𝗶, 𝗗𝗮𝘁𝘂𝗸 𝗦𝗲𝗿𝗶 𝗡𝗮𝗷𝗶𝗯 𝗥𝗮𝘇𝗮𝗸 di aras empat bangunan terbabit.

“Bagaimanapun, anggota polis bertugas tidak membenarkan lelaki terbabit untuk masuk ke kamar mahkamah kerana tidak mempunyai kaitan dengan kes terbabit sebelum diarahkan beredar dengan cara baik.

“Namun apabila sampai di perkarangan pintu masuk mahkamah, lelaki itu bertindak membuat ucapan dengan suara yang lantang dan kuat ke arah media yang sedang membuat liputan perbicaraan kes 𝟭𝗠𝗮𝗹𝗮𝘆𝘀𝗶𝗮 𝗗𝗲𝘃𝗲𝗹𝗼𝗽𝗺𝗲𝗻𝘁 𝗕𝗲𝗿𝗵𝗮𝗱 (𝟭𝗠𝗗𝗕) membabitkan Datuk Seri Najib Razak,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Eng Lai berkata, lelaki itu kemudian diarahkan oleh pihak polis untuk segera beredar supaya tidak mengganggu ketenteraman awam.

“Kes disiasat mengikut 𝗦𝗲𝗸𝘀𝘆𝗲𝗻 𝟮𝟵𝟬 𝗞𝗮𝗻𝘂𝗻 𝗞𝗲𝘀𝗲𝗸𝘀𝗮𝗮𝗻 kerana mendatangkan mudarat awam dan 𝗦𝗲𝗸𝘀𝘆𝗲𝗻 14 Akta Kesalahan Kecil kerana memberi ucapan dengan niat mengganggu keamanan.

“Kita minta orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat berkenaan insiden ini untuk menyalurkan maklumat dengan menghubungi ʙɪʟɪᴋ ɢᴇʀᴀᴋᴀɴ ɪʙᴜ ᴘᴇᴊᴀʙᴀᴛ ᴘᴏʟɪꜱ ᴅᴀᴇʀᴀʜ (ɪᴘᴅ) ꜱᴇɴᴛᴜʟ di talian 03-40482206,” katanya lagi.

Terdahulu, pernah tular beberapa rakaman video memaparkan tindakan lelaki itu membuat ‘hujahan’ dan ‘ucapan’ dengan nada lantang berkaitan Najib di hadapan petugas media yang membuat liputan prosiding perbicaraan berkenaan.

Lelaki terbabit sempat ‘berucap’ kira-kira lima minit sebelum diarahkan oleh pihak polis untuk beredar keluar dari kawasan kompleks mahkamah dengan diiringi dua anggota polis yang lain.

Seorang penyokong Najib,ᴅᴀᴛᴜᴋ ꜱᴇʀɪ ꜱᴀɪᴅ ɴᴀᴢᴀʀ ᴀʙᴜ ʙᴀᴋᴀʀ menafikan lelaki berkenaan adalah penyokong Perdana Menteri ke-6 itu.

Najib hadir di Mahkamah Tinggi di sini, pagi tadi bagi perbicaraan kes penyelewengan dana 𝟭𝗠𝗗𝗕 yang berjumlah RM2.28 bilion.

Sumber: Berita Harian

About admin

Check Also

Anak M𝐚ut Dilanggar Bas, Ibu Tuntut Pampasan RM8.1 Juta..

ANAK adalah segala-galanya buat wanita yang bergelar ibu. Malah demi anak, seorang ibu itu sanggup …

Leave a Reply

Your email address will not be published.