Lelaki Dipercayai Ada Masalah Mental Buat Kecoh Di Mahkamah

KUALA LUMPUR: Polis kini sedang menjalankan siasatan berhubung tindakan seorang ‘lelaki misteri’ yang menimbulkan kekecohan di perkarangan pintu masuk utama Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur, pada tengah hari tadi.

????? ????? ?????? ??????, ??????? ?????????? ??? ??? ???, berkata polis membuka kertas siasatan berkait kes itu selepas menerima satu laporan pada jam 4.38 petang tadi.

Menurut beliau, siasatan awal mendapati lelaki terbabit merupakan seorang guru yang dipercayai mempunyai masalah mental.

“Kejadian dilaporkan sekitar jam 12.10 tengah hari dan siasatan mendapati lelaki itu hadir ke mahkamah untuk mengikuti prosiding perbicaraan ????? ??????? ???????, ????? ???? ????? ????? di aras empat bangunan terbabit.

“Bagaimanapun, anggota polis bertugas tidak membenarkan lelaki terbabit untuk masuk ke kamar mahkamah kerana tidak mempunyai kaitan dengan kes terbabit sebelum diarahkan beredar dengan cara baik.

“Namun apabila sampai di perkarangan pintu masuk mahkamah, lelaki itu bertindak membuat ucapan dengan suara yang lantang dan kuat ke arah media yang sedang membuat liputan perbicaraan kes ????????? ??????????? ?????? (????) membabitkan Datuk Seri Najib Razak,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Eng Lai berkata, lelaki itu kemudian diarahkan oleh pihak polis untuk segera beredar supaya tidak mengganggu ketenteraman awam.

“Kes disiasat mengikut ??????? ??? ????? ????????? kerana mendatangkan mudarat awam dan ??????? 14 Akta Kesalahan Kecil kerana memberi ucapan dengan niat mengganggu keamanan.

“Kita minta orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat berkenaan insiden ini untuk menyalurkan maklumat dengan menghubungi ʙɪʟɪᴋ ɢᴇʀᴀᴋᴀɴ ɪʙᴜ ᴘᴇᴊᴀʙᴀᴛ ᴘᴏʟɪꜱ ᴅᴀᴇʀᴀʜ (ɪᴘᴅ) ꜱᴇɴᴛᴜʟ di talian 03-40482206,” katanya lagi.

Terdahulu, pernah tular beberapa rakaman video memaparkan tindakan lelaki itu membuat ‘hujahan’ dan ‘ucapan’ dengan nada lantang berkaitan Najib di hadapan petugas media yang membuat liputan prosiding perbicaraan berkenaan.

Lelaki terbabit sempat ‘berucap’ kira-kira lima minit sebelum diarahkan oleh pihak polis untuk beredar keluar dari kawasan kompleks mahkamah dengan diiringi dua anggota polis yang lain.

Seorang penyokong Najib,ᴅᴀᴛᴜᴋ ꜱᴇʀɪ ꜱᴀɪᴅ ɴᴀᴢᴀʀ ᴀʙᴜ ʙᴀᴋᴀʀ menafikan lelaki berkenaan adalah penyokong Perdana Menteri ke-6 itu.

Najib hadir di Mahkamah Tinggi di sini, pagi tadi bagi perbicaraan kes penyelewengan dana ???? yang berjumlah RM2.28 bilion.

Sumber: Berita Harian

About admin

Check Also

5 T̷ahun Tingg̷alk̷an Duni̷a ‘m̷ak ny̷ah’, Pemud̷a Ini Ten̷ang Bergel̷ar Tuk̷ang Bu̷at Ker̷and̷a

“Sudah Simpan Batu Nis4n, Ker4nda…”, Tinggalkan Dunia ‘M4k Nyah’, Tenang Jadi Tukang Buat Ker4nda Jun …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *