“Hari2 berpeluh nak bayar hutang, siang kerja bank, malam jadi gelandangan kat masjid”

Bekerja antara impian dan syar4t yang ditet4pkan seseteng4h individu sehingga.kan mereka tid4k mengend4hkan aspek kebajik4n.

Mal4h ada yang sanggup ber.khidmat puluh4n tahun di sesebuah organis4si meskipun tid4k ditaw4rkan kenaikan tahun4n atau pangk4t.

Seperti yang dikongsi.kan pelay4r FB Rahimi Mustafa, seorang kakitang4n bank dilih4t tidur di masjid kerana tid4k mampu untuk menyewa rumah mahupun bilik.

Meng4kui ter.kejut dengan situasi ter.sebut, ujarnya, individu ber.kenaan dikat4kan menghabis.kan seluruh gaji bagi membay4r hutang.

“Kita ing4t dengan gaji RM3,000 sangat bes4r. Tapi sebenar.nya RM3,000 tu kal4u tinggal di Kuala Lumpur, dal4m kategori miskin bandar.

Per.kongsian seorang pelay4r FB mengund4ng reaksi wrganet.

“Kal4u ada peluang buat kerja part time, buatl4h kerja part time,” ujarnya.

Mal4h Rahimi turut menyar4nkan supaya orang ramai mencari pekerjaan lain sekira.nya syarikat sekar4ng hanya menaw4rkan kenaikan gaji yang rend4h..

“Baik pergi risik syarik4t lain yang boleh bagi best offer. Hidup ni hanya sek4li, t4k perlu nak setia sang4t pada syarikat yang bekerja sekar4ng kalau kenaikan gaji tiada dan kenaikan pangk4t pun t4k ada,” katanya meningg4l pesan4n.

Pand4ngan yang diutarakan.nya itu turut diper.setujui warg4net.

Selain ber.kongsi cerita tent4ng kesukar4n hidup dengan gaji rend4h, rata-rata.nya berangga.pan bahawa kesetiaan kepada syarikat adal4h tid4k wajar sekira.nya kebajikan pekerja tid4k dijaga dengan baik meskipun bekerja dal4m keadaan selesa.

Ini kerana, setiap individu berh4k membuat pilih4n sendiri dan menikmati kehidup4n dengan lebih baik dal4m segala aspek.

“Hidup kita pilih4n kita. Terlamp4u selesa, aku pernah jumpa terlalu setia… gaji naik RM20 set4hun pun tunggu.

“Seb4b itu saya decide untuk resign. Hidup hanya sekali, so i choose to be happy… rezeki Allah d4h janji, jangan ris4u. Kau setia pun t4k ada orang appreciate.

“Tak guna setia pada satu-satu syarikat, ada peluang keluarlah,” luah beberapa netizen.

Tid4k kurang juga yang menyel4r individu berkenaan kerana mempunyai beban4n hut4ng yang banyak.

Mal4h ada yang menyifat.kannya sebagai ‘selera’ besar kerana mempunyai bebanan hut4ng yang tinggi berbanding pendap4tan.

Sebahagian netizen yang meningg4lkan pand4ngan masing-masing.

“Apa yang saya namp4k… keinginan lagi bes4r daripada gaji, makan n4k sed4p saja. Saya cak4p untuk diri sendiri, gaji memang tid4k sempat simpan.

“Kal4u bukan keperluan yang mustahak t4k pay4h buat hutang… saya duduk kampung, ramai yang sus4h,” ujar beberapa netizen lagi.

Pun begitu, apa yang lebih mengejut.kan apabila terdap4t beberapa individu yang pern4h bekerja sebagai pegawai bank turut mengakui kesukar4n hidup yang dialami.

Ada juga yang mengakui tid4k ber.jaya membuat simpan4n kewangan untuk kelangsungan hidup pada masa hadap4n.

“Saya executive bank pun memang tiada simpan4n… t4k tahu k4t mana yang silap. Pergi kerja semata-mata bay4r komitmen.

“Ni realitinya, tapi t4k semua bank… ada bank yang kenaikan mem4ng bany4k, bank ni ada komersial atau DFI (Institusi Kewangan Pembangunan). Biasa, bank komersial bagi kenaikan gaji okay tetapi kerja jang4n cerita la.

“Realiti kehidupan, apabila orang t4hu kerja bank… terus orang perli bany4k duit. M4mpu ter.senyum sendiri di sudut hati yang paling dal4m,” luah sekumpulan pekerja bank.

kredit: hanisharun.net

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *