Amalkan Doa Ini Sebelum Memulakan Pemandua,InshaAllah Dapat Mengelakkan Rasa Mengatuk

Sempena dengan cuti-cuti sekolah yang sedang berlangsung sekarang, pastinya ramai yang mengambil kesempatan untuk membawa ahli keluarga untuk bercuti ke tempat-tempat yang menarik. Namun pastinya ramai pemandu yang merasa penat, lelah dan mengantuk semasa memandu.

Hal ini boleh mengund4ng p4dah kerana hanya sedetik sahaja anda terlelap ketika memandu, kemungkinan untuk anda ditimpa kem4l4ngan adalah 99% kerana ketika terlelap itu, otak anda tidak lagi berfungsi dan sedar, mata tertutup dan anggota tangan dan kaki tidak lagi dapat meng4wal kenderaan yg dipandu.

Sepotong ayat Al Quran di dalam Ayat Qursi boleh dijadikan penawar untuk menghilangkan rasa mengantuk ini. Potongan ayat tersebut berbunyi…

” LA TAKKHUZUHU SINATUW WALA NAUM…” Maksudnya: [DIA – ALLAH] TIDAK MENGANTUK DAN TIDAK TIDUR

Selain itu, amalan mustajab untuk mengelak berlakunya kem4l4ngan adalah dengan membaca Ayat Qursi 3x sebelum memulakan perjalanan dan ditambah dengan ayat

“BISMILLAHIL LADZI LA YADHURUHU MA’ASMIHI SYAIUN FIL ARDHI WALA FISSAMAA’ WAHUWASSAMIUN ‘ALIIMM” 3X.

Semoga Ayat-ayat ini boleh membantu dan boleh kita amalkan supaya kita lebih segar tidak mengantuk lagi untuk melakukan segala perkerjaan.

SELAMAT BERAMAL !! SEBARKAN KEPADA RAKAN-RAKAN ANDA UNTUK MANAFAAT BERSAMA

sumber: sehinggit/nasihatustaz

PERHATIAN: Pihak Selangor Media tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

Pelakon Jasmine Suraya Rela Hati, Ingin Mendalami Islam

KUALA LUMPUR: “Apa yang paling mengejutkan apabila salah seorang rakan artis bukan Muslim, iaitu Jasmine …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *