Kemungkinan ‘gelombang hijau’ P Pinang dalam PRN

Kemenangan besar PN di P4dang Ser4i membangktkan kebimb4ngan pada PH Pulau Pinang – yang terletak bersebelahan – terhadap “gel0mbang hijau” yang tidak menunjukkan petanda akan mereda.

Ketu4 Menteri Pulau Pinang Ch0w K0n Yeow meram4lkan PH boleh hilang en4m atau tujuh kerusi dalam pilihan raya negeri (PRN) akan datang, berdasarkan trend yang dilihat dalam PRU15.

Walaupun ia tidak menjejaskan penguas4an PH di Pulau Pinang, Ch0w dilaporkan berkata pengaruh g4bungan itu di negeri itu tidak akan menjdi sekuat dulu.

Pada PRU15, PN menang 14 daripada 15 kerusi Parlimen di Kedah. Di Pulau Pinang, dua kubu kuat BN, iaitu Kepala Batas dan Tasek Gelugor, juga dirampas gabungan itu.

Namun kek4lahan paling mengejtkan adalah di Permatang Pauh, apabila Nurul Izzah Anwar tewas di tangan calon PN Fawwaz Md Jan. Kerusi itu dipegang keluarga Anwar sejak 1982.

Tiga kerusi ini adalah kerusi separa bandar dengan orang Mel4yu merangkuml 70 peratus pengundinya.

Jika trend semasa beterusan, tidak mustahil PN akan menang di kerusi-kerusi maj0riti Melayu dalam PRN akan datang.

Daftar Pemilih Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) setakat September lalu menunjukkan 26 daripada 40 kerusi DUN di Pulau Pinang adalah kerusi campuran di mana Melayu bukan majoriti pengundi, manakala 14 kerusi lagi memiliki sekurang-kurangnya 60 peratus pengundi Melayu.

Dua wakil rakyat Pulau Pinang menggesa PH negeri itu untuk lebih agreslf dan giat dalam meningkatkan strategi pr0pagand4 dan komunik4si bagi melawan sentimen kaum dan ag4ma yang dibangkitkan PN.

Ahli Parlimen Balik Pulau Muhammad Bakhtiar Wan Chik mendakwa PN cuba men4kut-n4kutkan orang Melayu dengan dakwan gol0ngan 4nti-Melayu, anti-Islam dan malah k0munis akan mengaw4l Malaysia.

Ini propaganda mereka. Jika anda dengar ceramah (Pengerusi PN) Muhyiddin Yassin, (Presiden PAS) Abdul Hadi Awang atau Menteri Besar Kedah Muhammad Sanusi Md Nor, tiada apa selain mencetuskan ketakutan,” katanya yang juga timbalan pengerusi PKR Pulau Pinang kepada Malaysiakini.

Oleh itu, Bakhtiar menegaskan PH perlu menambah baik strategi k0munikasi, terutama di platform seperti TikT0k, untuk melawan naratif yang dibawa PN.

“Ketika saya masuk ke kampung semasa kempen, saya lihat golongan muda sentiasa menonton video TikT0k di telefon mereka. Kita perlu kerja keras dalam hal ini.

“Tentulah kita tak boleh haramkan TikT0k tetapi kita perlu mengawal kandungan di dalamnya, terutama yang menyebarkan fitnah dan tuduh4n p4lsu,” katanya lagi.

Beberapa hari lalu, Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil berkata dia sedang melihat langkah untuk mengukuhkan undang-undang sedia ada bagi menambah baik kawalan terhadap kandungan media sosial yang prov0katif dan ekstrem, namun pada masa sama tidak menjejaskan prinsip kebebasan bersuara.

Katanya, ketika pertemuan dengan wakil TikT0k, dia ditunjukkan data tentang berapa banyak video provokatif yang dipadam secara automatik oleh sistem media sosial tersebut ketika dan selepas PRU15.

Antara 12 hingga 18 November, TikTok telah memadam 857 video, sementara 1,126 video lagi dipadam antara 20 hingga 26 November.

Tambah baik publisiti

Sementara itu, Adun Permatang Pasir Faiz Fadzil turut membldas PN kerana menurutnya telah meng4pi-aplkan sentimen kaum dan agama serta menyebarkan maklumat yang salah ketika kempen.

“Tuduhan komunls, ejen Isr4el dan sebagainya tidak diasaskan pada fakta dan lebih kepada persepsi bohong yang dibina.

“Kerajaan Pulau Pinang perlu ambil serius kempen sebegini jika mahu kekalkan majoriti besar di kerana sasaran kempen PN adalah DAP yang menjadi tunggak kepada kerajaan PH di negeri ini,” katanya.

Dia menggesa PH Pulau Pinang untuk menambah baik jentera publisiti dan mencadangkan agar turut menggunakan video pendek untuk mempr0mosikan dasar dan tindakan, terutama untuk orang Melayu di negeri itu.

“Naratif p0litik pula perlu dibaiki dari sudut kandungan dan penyampaian.

“Perlu lebih ramai tokoh ag4ma membuat penjelasan kepada rakyat tentang sentimen perk4uman yang dimainkan itu adalah fitnah,” katanya lagi.

Selain menarik sokongan pengundi muda, Faiz juga berkata tindakan tegas perlu diambil terhadap penceramah agama yang membangkitkan sentimen kaum dan agama di Pulau Pinang.

sumber: malaysiakini

PERHATIAN: Pihak Selangor Media tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *