Ibu Anak Enam Did3nda RM12,000 Cuba C4mpak Anak Usia Setahun Dalam Longkang

Seorang ibu enam anak did3nda RM12,000 oleh Mahkamah Sesyen Ayer Keroh hari ini selepas mengaku bers4lah atas pertvduhan cuba menc4mpakkan anaknya berusia setahun ke dalam longkang tahun lalu.

Tertvduh, Sharifah Norain Mohd Zali, 33 tahun membuat peng4kuan itu sejurus dua pertuduhan pindaan dibacakan terhadapnya, dihadapan hakim Mohd Sabri Ismail.

Mengikut pertuduhan pertama, tertvduh sebagai seorang yang mempunyai hak pemeliharaan seorang kanak-kanak perempuan telah menyebabkan m4ngsa didedahkan dengan cara yang mungkin boleh mengalami kec3deraan fizikal apabila cuba menc4mpakkannya ke dalam longkang.

Bagi pertvduhan pindaan kedua, tertudvh turut didakwa telah mendedahkan m4ngsa sama kepada kec3deraan dengan cara dia membawa m4ngsa bersama-sama melompat dari motosikal ke atas jalan raya.

Kesal4han itu dilakukan antara pukul 8.40 malam hingga 9.40 malam di Jalan Pandan, Taman Pandan Maju dalam daerah Melaka Tengah pada 13 Julai tahun lalu.

Justeru, wanita berkenaan did4kwa mengikut Seksyen 31(1)(A) Akta Kanak-Kanak 2001 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 31(1) akta sama yang mana sabit kesal4han boleh did3nda sehingga RM50,000 atau penj4ra maksimum 20 tahun atau kedua-duanya.

Sebagai tambahan hvkuman jika disabitkan hendaklah menyempurnakan b0n dengan p3njamin untuk berkelakuan baik selama apa-apa tempoh dengan apa-apa syarat yang difikirkan perlu oleh mahkamah.

Terdahulu, tertvduh yang diwakili peguam Goh Chin Han merayu hukvman rendah memandangkan tertvduh mengalami kemvrungan ketika kejadian kerana tidak mempunyai pekerjaan pada waktu Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Timbalan Pendakwa Raya Puteri Nor Nadia Mohamed Iqbal bagaimanapun dalam hujahannya berkata, tertvduh tidak sepatutnya mengambil jalan mudah dengan menjadikan kemvrungan sebagai alasan.

Tertuduh juga sudah mempunyai pengalaman menjaga lima anaknya yang lain apatah lagi m4ngsa baru berusia kurang dua tahun ketika kejadian.

Selepas mendengar hujahan kedua-dua pihak, Mohd Sabri pada penghakimannya kemudian menetapkan hvkuman denda RM6,000 bagi setiap pertuduhan atau tiga tahun p3njara jika gagal bayar.

Tertuduh turut dikenakan syarat tambahan b0n berkelakuan baik sebanyak RM5,000 tanpa cagaran selama dua tahun.

Kredit: Astro Awani/majalahpama

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

PERHATIAN: Pihak Selangor Media tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *